UPDATE Ministrul Mediului, prezent în Argeş pentru a vizita o staţie de epurare, a anunţat schimbarea taxei auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a vizitat în această dimineaţă Staţia de tratare a Nămolului, Solului şi Apei din comuna Oarja. Aceasta are rolul de a elimina efectele poluării cauzate de funcţionarea Rafinăriei Arpechim.

UPDATE 13. 48 Borbely anunţă o nouă taxă auto. Cartea verde va înlocui actuala taxă de mediu

Prezent în comuna Oarja pentru a vizita o staţie de epurare a deşeurilor provenite de la Arpechim, ministrul Mediului a declarat că va schimba taxa auto. Sistemul de încasare a taxei de poluare pentru autoturisme va fi înlocuit în anii următori de cărţile verzi.

"Am intenţia de a introduce, dacă e posibil de la jumătatea anului viitor, dacă nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta înseamnă, la fel ca şi în alte state, că trebuie să te duci în fiecare an la cei care verifică noxele care ies din ţeava de eşapament, ei fac măsurarea, iar dacă nu mai corespunzi normelor, nu poţi să mai circuli pe drumurile publice, trebuie să repari maşina. În al doilea rând, plăteşti o taxă în funcţie de noxe", a declarat Borbely, citat de Agerpres.

Principiul aplicat este acela că “cine poluează plăteşte”, iar taxa va fi mai mică, dar va fi plătită pentru toate autovehiculele, în funcţie de nivelul de poluare.

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat noul proiect de Lege privind taxa de mediu pentru autovehicule care presupune reducerea cu până la 25 % a taxei faţă de forma iniţială.

Statul va restitui aproximativ 240 de milioane de lei celor care şi-au înmatriculat maşinile anul acesta după vechea taxă.

ora 12.26 Borbely, în vizită la staţia de epurare de la Oarja

Ministrul a venit în Argeş pentru a vedea stadiul unui proiect de remediere a poluării cauzate de Rafinăria Arpechim pe perioada funcţionării sale.

La Oarja a fost construită o staţie nouă de tratare a deşeurilor la standard europene, în care se derulează proiectul “Eliminarea deşeurilor şi ecologizare haldelor de nămol-Arpechim, Piteşti"

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite