Piteşti: Materiale de construcții în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Materiale de construcții în rate
Piteşti: Materiale de construcții în rate

Pentru că vânzările au scăzut foarte mult în ultimele luni, depozitele specializate acceptă soluții de compromis.


Depozitele de materiela de construcții din Pitești au avut de suferit din cauza scăderii vânzărilor din primele luni ale anului. Totuși, în Pitești, lucrurile nu par să stea chiar atât de rău, mai ales că foarte puține dintre aceste depozite au fost obligate să își închidă porțile.


La Pitești  încă se mai contruiește
Conform datelor funizate de către  Serviciul de autorizații de construire al Primăriei Pitești, de la începutul anului și până în luna august  au fost eliberate peste 800 de autorizații de contrucție sau extindere a unor clădiri. Cele mai importante autorizatii vizeaza realizarea unor locuinte, sedii administrative, hale industriale și alte tipuri de construcții pe structura parter plus unul, două, trei sau chiar zece etaje. Totuși, cele mai multe dintre autorizații se referă la modificări sau extinderi ale unor clădiri deja existente.


Rate în sistem neoficial
La unii agenţi economici care vând materiale de construcţii se practică, neoficial, sistemul de rate. Cei care acceptă să dea materiale „pe caiet” îşi asumă şi anumite riscuri, pentru că trebuie să acopere din banii lor contravaloarea materialelor luate de la furnizor.

„Noi vindem doar materiale pentru acoperişuri, tablă şi accesorii şi, de multe ori, acceptăm amânări în plata facturilor pentru că unii clienţi nu pot plăti integral de la început materialul. Preţul materialelor depinde de furnizor şi pot să vă spun că nu au scăzut, dar nici nu au crescut, comparativ cu anul trecut. Vânzările sunt, însă mai mici cu 20-25% faţă de aceeaşi perioadă din 2008,” declară Ştefan Dobrea, managerul firmei SC Ascendent Star SRL din Piteşti. 

 Acest sistem, pe care unii comercianţi ai materialelor de construcţii sunt obligaţi să îl aplice, este, însă, destul de riscant.

„Nu dăm asemena facilităţi tuturor clienţilor pentru că riscurile sunt mari şi să pierzi câteva sute de milioane pentru o firmă mică este dezastruos,” spune Marian Enache, administratorul firmei ETC Construct, din Piteşti. 


Puţini se îndură să taie preţurile
Pentru agenţii economici care comercializează materiale de construcţii scăderea cererii de pe piaţă se simte şi îi obigă să se adapteze pentru a rezista. Unii au umblat la preţuri, atât cât le-au permis şi furnizorii. Efectul a fost menţinerea sau chiar creşterea numărului de comenzi, dar creşterea nivelului de muncă, fără a creşte profiturile.

 „La noi, suprinzător, s-a înregistrat o creştere a vânzărilor în ultima lună, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează faptului că am scăzut adaosul la mai toate produsele şi automat s-a redus şi preţul cu 10 până la 25%”, spune Carmen Nicula, asociat la depozitul de materiale de construcţii  Service Top Agro SRL, din Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite