Marian Moţ, cântăreţul de muzică populară cu diplomă de inginer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Moţ a obţinut menţiune la festivalul Zavaidoc
Marian Moţ a obţinut menţiune la festivalul Zavaidoc

Interpretul de muzică populară a moştenit pasiunea pentru folclor de la bunicii săi şi, alături de fratele său, cântă la diverse petreceri unde este chemat. La vară intenţionează să participe la Festivalul Mamaia.

Marian Moţ a început să cânte de la vârsta de şapte ani sub atenta îndrumare a bunicilor săi, şi ei la rândul lor interpreţi de muzică populară. Tânărul a crescut pe versurile folclorului autentic românesc şi îşi aminteşte cu plăcere de momentele când fredona versuri prin casă.


“Părinţii şi bunicii mi-au insuflat pasiunea pentru muzica populară. Am început să cânt prin casă, pe la şapte ani, fără studii, cu bunicii şi apoi m-au dat părinţii la Şcoala Populară de Arte. Urmăream, când eram mic, emisiunea Tezaur Folcloric şi îmi plăceau foarte mult cântecele olteneşti şi tarafurile”, îşi aminteşte interpretul.


Face parte din Grupul Zavaidoc
Tânărul folclorist a studiat şi ţambalul timp de trei ani de zile, dar s-a concentrat mai mult pe cariera de solist decât pe cea de instrumentist.  Marian a făcut parte din Ansamblurile “Chindia”, al Combinatului Petrochimic şi “Plaiurile Argeşene” al Casei de Cultură a Sindicatelor, iar acum cântă alături de Grupul “Zavaidoc”, condus de Valentin Grigorescu.


Când nu cântă cu Grupul  “Zavaidoc” , tânărul interpretează muzică de petrecere, populară sau uşoară la diferite ocazii, alături de fratele său care cântă la acordeon sau la orgă. 


“Cânt cu fratele meu la petreceri, el cântă la orgă şi la acordeon şi eu sunt solist. Mergem pe la nunţi, ne mai vede cineva, ne ia un număr de telefon, ne cheamă la mese festive sau prin cunoştinţe. La petreceri cântăm muzică de petrecere, populară, uşoară”, recunoaşte Marian Moţ..


Un prieten l-a îndemnat să devină inginer
Deşi prima lui iubire este muzica populară, folcloristul s-a îndreptat către Facultatea de Inginerie Petrochimică
“Mai întâi am fost cu muzica populară şi apoi cu facultatea. A fost dorinţa mea să dau la această facultate. Am ştiut de ea de la un prieten care lucrează la sonde şi mi-a povestit el. M-a atras ceea ce face şi am zis să fac şi eu. Deocamdată nu lucrez în domeniul ăsta “, spune folcloristul.


Vrea să participle la Mamaia
Tânărul interpret a participat la o mulţime de concursuri de muzică populară printre care “Tinere Talente”, unde a obţinut locul I, “Suntem cei mai buni “– locul II, “Irina Loghin”, “Toamna Buzoiană”, iar cea mai recentă apariţie scenică a fost la Festivalul Internaţional de Muzică Lăutărească Veche “Zavaidoc”.


Pe viitor tânărul şi-ar dori să înregistreze două cd-uri. Unul alături de fratele său pe care să interpreteze muzică de petrecere, acompaniat de orchestră, iar altul cu muzică populară. Interpretul vrea să se lanseze alături de Grupul Zavaidoc, iar mai apoi să urmeze o carieră solo. La vară intenţionează să participle la Festivalul Mamaia cu o balada populară a Mesşterului Manole şi cu melodia “Argeşel pe malul tău”.


Dintre toate zonele ţării, Marian Moţ iubeşte cel mai mult folclorul din Olt. Acesta susţine că melodiile din această regiune sunt mai melodioase, iar versurile sunt de suflet.  “Compoziţii nu am decât câteva, melodii de petrecere pe care le cant la nunţi, nu folclor autentic”, recunoaşte interpretul.


Profil
Născut: 25 mai 1985,  Piteşti


Studii: Şcoala Populară de Arte Piteşti, secţia canto popular; Facultatea de Inginerie Petrochimică din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze Ploieşti


Ce-i place: Îmi plac folclorul, muzica uşoară. În timpul liber îmi place să fac sport, ies adesea cu prietenii la fotbal. Îmi ocup timpul uitându-mă la televizor, sau navigând pe internet.


Ce nu-i place: Nu-mi place să fiu minţit sau să îmi fac mulţi duşmani. Nu îmi plac filmele de groază, mi se par terifiante.


Întrebări:
Care este interpretul tău preferat de muzică populară?
M.M.:Interpretul meu preferat de muzică populară este Benone Sinulescu . Îl admir mult şi îi ascult cu plăcere cântecele. Îmi mai plac şi melodiile regretatului Ion Dolănescu. Versurile lui îmi ajungeau la suflet.


Care este melodia ta de suflet?
M.M.: Melodia mea de suflet ar fi Argeşel pe malul tău, adunată din culegerea domnului Tică Sorescu. Este o sârbă pe care am interpretat-o de multe ori, dar de fiecare dată cu aceeaşi plăcere.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite