Maria Roxana Bulai face performanţă în karate ashihara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani şi jumătate face karate, după ce a încercat mai multe sporturi. Cea mai recentă performanţă este locul doi obţinut la Campionatul European de karate ashihara de la Riga.

Era în clasa a cincea când s-a decis să se înscrie la karate. Văzuse la televizor competiţiile de gen şi admirase dintotdeauna persoanele care făceau acest sport. Aşa că nu i-a luat mult timp până a decis că asta vrea şi ea să facă, după ce a  practicat, pentru perioade scurte de timp, tenis, dansuri sportive sau moderne. Chiar dacă a întâmpinat reticenţele părinţilor care mereu îi spuneau că această activitate e mai mult pentru băieţi decât pentru fete, Maria Roxana Bulai i-a anunţat într-o zi: “Vreau să fac cursuri de karate!”. Neavând încotro, părinţii au acceptat şi au început, încet-încet, să se obişnuiască cu ideea.

Debut cu medalie de bronz

În urmă cu trei ani şi jumătate, s-a înscris la clubul “Impression”, la antrenorul Mihai Vătafu, cu bucuria că face ceea ce-i place.
“La început a fost foarte greu, mai ales cu flotările, nu puteam să fac niciuna. Acum am ajuns la 40-50, cam aşa”, spune Maria.
În scurt timp, chiar dacă i s-a părut foarte greu şi solicitant, a început să se pregătească şi chiar să spere la primul campionat.

“Primul campionat a fost cel naţional de la Braşov, din 2009. Înainte de el, am făcut antrenamente. În prima seară de pregătire mi s-a părut atât de greu, încât am ieşit din sală plângând şi i-am zis mamei, în maşină, că nu mai vreau la karate. După ce mama mi-a zis că o să vorbească cu domnul antrenor ca să mă retragă, m-am răzgândit şi am zis că trebuie să pot”, spune Roxana. Şi, într-adevăr, la Braşov, prima competiţie din viaţa sa, a luat medalia de bronz. “A fost greu, pentru că a fost primul şi nu ştiam la ce să mă aştept”, spune ea.

Vicecampioană europeană la Riga

În total, Maria Roxana a participat la patru competiţii de karate ashihara. În afara campionatului din 2009, a mai luat parte, anul trecut, la alte trei concursuri: Campionatul Naţional de la Braşov, unde a luat locul 3, Cupa Sabaki, locul 2, şi spre finalul lui 2010, Campionatul European de la Riga unde s-a clasat pe locul doi, la categoria 14-15 ani, -51 de kg.

„Am avut multe emoţii înainte de campionat. Am fost plecată pentru prima dată din ţară şi tot pentru prima dată am mers si cu avionul. Am obţinut locul doi, am avut doar două adversare, din Danemarca şi Letonia. Pe prima am doborât-o repede, iar cu cea de-a doua am pierdut în ultimele secunde, din vina mea”, povesteşte tânăra karatistă.

În prezent, adolescenta se pregăteşte pentru campionatul naţional, care se va desfăşura în luna aprilie. Tot în acest an speră să treacă de la centura verde la cea verde cu maro. 

PROFIL:

Născută. La 6 septembrie 1995, în Piteşti
Studii. Elevă în clasa a noua la Colegiul Tehnic “Costin D. Neniţescu”, Piteşti
Familie:  Are o soră mai mare, Maria Roxana, de 20 de ani

Îi place:  “Îmi place sportul, în special karate, îmi mai place să ascult muzică şi să mă plimb cu prietenii. Şi calculatorul sau internetul îmi plac, mă relaxează”.

Nu îi place: “Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi mincinoşi, aşa că încerc pe cât posibil să mă feresc de ei, deşi nu tot timpul reuşesc. Nu-mi place să fiu vorbită pe la spate”

Întrebări şi răspunsuri

Ai luptat şi cu băieţi?

Da, de foarte multe ori. Se observă, într-adevăr, o diferenţă între băieţi şi fete în acest sport. Ei sunt mult mai puternici, nu neapărat că au o tactică deosebită. Dar, trebuie să recunosc, am pus jos şi băieţi. În clasă chiar am băieţi care se tem de mine, la fel şi fetele care ştiu că practic acest sport.

Cât te-ai pregătit pentru campionatul de la Riga?

Pentru Riga m-am pregătit o săptămână la Braşov. Au fost antrenamente foarte solicitante. Dimineaţa erau alergări, iar seara foarte multă tehnică. Apoi, după săptămâna aceasta, a mai fost încă una acasă, unde am continuat cu exerciţii şi alergări de 4-5 ori pe săptămână. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite