Marcaje invizibile şi indicatoare inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă pe multe treceri de pietoni marcajele rutiere nu se mai văd de mult,  cei mai conştiincioşi piteşteni traversează strada prin locurile despre care îşi amintesc că au avut , cândva, o astfel de  destinaţie.

Pe Strada Pătraşcu Vodă ,  cea care leagă cartierele Craiovei şi  Banat , carosabilul n-are niciun fel de marcaj rutier.  Nu ştii dacă e linie continua sau întreruptă, nu ştii nici măcar dacă vreodată a existat aşa ceva pentru că nici urmele vreunui marcaj nu se mai poate remarca.  Pe aceeaşi stradă şi trecerile de pietoni sunt de domeniul trecutului . Mai grav este că nici indicatorul care ar trebui să semnalizeze că în zonă este  o trecere de pietoni, nu e orientat corespunzător. Cineva a avut , proasta sau buna inspiraţie, depinde din ce punct de vedere priveşti, să-l orienteze către  axul drumului, astfel că şoferii n-au nicio şansă să-l remarce. Îl văd însă pietonii, dar, la ce bun , dacă oricând pot fi loviţi, în plin, de o maşină.

„ Nici n-am ştiut că e trecere de pietoni aici. După ce aş fi putut să-mi dau seama? Când vii dinspre Banat spre Craiovei n-ai după ce să te orentezi.  Nu tu linii trasate pe jos, nu tu indicator.  Mă întreb, dacă lovesc vreun  pieton, pe mine mă găseşte vinovat?”  se întreabă  Marian Oprişan, şofer.
  Cei care locuiesc în zonă îşi amintesc totuşi că, demult, pe această stradă erau două treceri de pietoni marcate corspunzător.

“ Acum nu se mai vede nici cea de la liceu nici celaltă de lângă intersecţie. Eu trec strada tot p-aici, pe unde ştiu eu c-a fost cândva zebră.  Poate şi-or mai aminti şi şoferii cum îmi amintesc eu de trecerea asta, că autorităţile ne-au uitat de tot.  Dacă mi-ar da voie aş lua eu două cutii de vopsea şi-aş trage nişte dungi,  dar am auzit că-i ilegal.”, spune Ioana joiţa,  una dintre locatarele din zonă.

 Şi mai grav este că în zonă sunt două unităţi de învăţământ: Liceul de Artă Dinu Lipatti şi  Grupul Şcolar nr 8, unde învaţă peste 1000 de elevi  nevoiţi şi ei să traverseze pe unde pot.

 Conducerea Administraţiei Domeniului Public  spune că marcajele se refac , în general, la intervale de 6 luni, deşi cei care locuiesc pe strada Pătraşcu Vodă  spun că aici marcajele n-au mai fost trasate de aproape doi ani.

„La traficul care este în Piteşti, mai mult de o jumătate de an , nu rezistă. Sunt şi străzi  pe care marcajele se menţin ceva mai mult timp, pentru că sunt mai puţin circulate.  În urmă cu trei săptămâni am reluat refacerea marcajelor. Chiar aseră s-a lucrat pe Strada  Craiovei, însă va mai dura până când acoperim toate zonele, pentru că nu putem lucra decât noaptea, altfel am disturba traficul“, spune Doru Iliescu, Director ADP Piteşti.

 Probleme similare sunt şi Pe strada Exerciţiu, la trecerea de Pietoni de la Piaţa Traian, unde  n-a mai rămas  decât o vagă urmă a unor marcaje,  în Nord-  lângă Agip, pe Strada Nicolae Dobrini şi în alte câteva zone în care puţini îşi mai amintesc de vreun marcaj.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite