PIteşti: Pelerinaj la Mânăstirea Curtea de Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PIteşti: Pelerinaj la Mânăstirea Curtea de Argeş
PIteşti: Pelerinaj la Mânăstirea Curtea de Argeş

Peste 83 de mii de argeşeni, majoritatea femei, îşi serbează astăzi onomastica. Mulţi dintre ai au ales să meargă într-un lăcaş sfânt, iar Mânăstirea Curtea de Argeş i-a atras ca un magnet.

12,8 % din populaţia judeţului Argeş îşi sărbătoreşte astăzi, de Sfânta Maria, ziua onomastică.  Prilej de bucurie, de chef, dar şi de întoarcere, într-o măsură mai mare sau mai mică, spre cele sfinte. Este cazul celor care astăzi au ales să se închine la Mânăstirea Curtea de Argeş. 
"Am venit de aseară pentru că ştiam că e agomeraţie şi am dormit în maşină. Dimineaţă la ora 05.00 am mers direct la mânăstire ca să mă rog pentru sănătatea fratelui meu, dar tot n-am reuşit să fiu prima. Se spune că dacă te rogi înainte de răsăritul soarelui se-ntâmplă minuni!” spune Marioara Zugravu, venită la Curtea de Argeş tocmai de la Costeşti.


Peste 5.000 de oameni în curtea mânăstirii
Câteva sute de oameni au dormit azi-noapte în curtea mânăstirii. N-a mai contat nici frigul nici disconfortul. "De două ori pe an vin şi dorm aici: de Sf. Filofteea şi de Sfânta Maria, şi Dumnezeu m-a ajutat de fiecare dată după ce m-am rugat în faţa mânăstirii. Chiar dacă a fost un pic răcoare, a mertat.”  mărturiseşte Maria Puicuş din  Valea Mare Pravăţ.
Puhoiul de lume s-a strâns abia pe la ora 09.00, când în curtea mânăstirii se adunaseră peste 5.000 de oameni.
Unii s-au rugat pentru sănătate, alţii pentru bani, iar alţii pentru promovarea examenelor.  “Dau Bac-ul în toamnă, şi am venit special pentru câteva mătănii la icoana Sfintei Maria, să-mi ajute să trec cu bine de examene.”,  spune Ana-Maria Ion din Piteşti care a venit cu microbuzul la Curtea de Argeş.
Drumul de la Piteşti la Curtea de Argeş a fost astăzi mai mult decât aglomerat. De la primele ore ale dimineţii, din 10 în 10 minute, microbuze pline au plecat din Bascov către Mânăstire. Odată cu ele şi sute de autoturisme. 


Prilej de bucurie şi pentru comercianţi
Fie ei meşteri populari, comercianţi de produse tradiţionale sau pur şi simplu vânzători de kitsch-uri, toţi  cei care şi-au întins tarabele în apropierea mânăstirii au avut  astăzi parte de clienţi. Cel mai bine s-au vândut icoanele care o înfăţişau pe Sfînta Maria. Preţurile variau de la câteva sute de lei, în cazul celor pictate pe lemn sau sticlă, până la câţiva lei în cazul celor gen poster.  Brelocurile, calendarele, amuletele şi-au găsit şi ele cumpărători. De fapt, astăzi , aici s-a vândut aproape orice, de la oale, crătiţi şi bibelouri până la jucării, pantofi şi tricouri. 

 Ca la picnic
Dacă unii au venit să se roage,  alţii am mers la Curtea de Argeş doar pentru distracţie.  La doar câţiva metri de locul sfânt,  grătarele sfârâiau, iar spiritele se-ncingeau la o doză cu bere.,,S-a terminat postul. E normal să ne distrăm. Am venit aici că e lume multă  şi e atmosferă de sărbătoare."

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite