Piteşti: În vizită la Mănăstirea „dintr-un lemn“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: În vizită la Mănăstirea „dintr-un lemn“
Piteşti: În vizită la Mănăstirea „dintr-un lemn“

Mănăstirea „dintr-un lemn“ poartă hramul Naşterea Maicii Domnului şi se află în comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea. Lăcaşul a fost ridicat în cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana care se păstrează şi azi în biserica de piatra a mănăstirii.

Locul este uşor de găsit, piteştenii având de mers, cu maşina, aproximativ 70 de kilometri. Cei care se simt obosiţi după drum sau doresc să viziteze şi împrejurimile pot rămâne peste noapte.

Asta pentru că la mănăstire turiştii se pot caza într-una dintre cele nouă camere special amenajate. Fiecare dintre acestea are două paturi. Atenţie, însă, pentru a nu risca să n-aveţi unde dormi, trebuie să faceţi rezervare din timp.


Viziune pentru ridicarea mănăstirii
Deşi nu există un document care să ateste anul exact al contruirii, legenda populară plasează ridicarea mănăstirii prin secolul al XVI-lea.

Cea mai veche mărturie despre acest lăcaş al lui Dumnezeu aparţine diaconului Paul de Alep, care susţine că un călugăr ar fi găsit icoana Maicii Domnului în scorbura unui stejar şi, deoarece o voce i-a cerut asta, a ridicat bisericuţa în acel loc. De aici şi denumirea de „dintr-un lemn“ pe care o poartă şi azi mănăstirea.


Ca pentru a atesta legenda, în curtea mănăstirii există câţiva stejari scorburoşi, care sunt protejaţi prin lege pentru că au fost declaraţi monumente ale naturii. Specialiştii au stabilit că arborii au vârste impresionante, majoritatea lor trecând de 400 de ani.


Icoana unicat atrage sute de credincioşi
Icoana Maicii Domnului, despre care se crede că este făcătoare de minuni, atrage, zilnic, sute de credincioşi.

Totuşi, conform studiilor efectuate de către Andrei Grabar, de la Universitatea din Strasbourg, icoana cu dimensiuni impresionante (1,50 m înălţime şi lată de 1,10 m) ar fi fost realizată în secolul al IV-lea, în Grecia la manastirea Theothokos.

Modelul ar aparţine al Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima dată pe Fecioara Maria. Se pare că în lume ar mai exista doar trei exemplare de icoane de acest model

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite