Piteşti: „Mama” adoptivă a animalelor de la zoo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: „Mama” adoptivă a animalelor de la zoo
Piteşti: „Mama” adoptivă a animalelor de la zoo

Dragostea pentru animale şi pentru natură, în general, au determinat-o pe Nuşa Popescu să urmeze o carieră în acest domeniu. Pasiune pentru animale s-a născut în timpul studenţiei, iar la medicină veterinară a ajuns dintr-un orgoliu tineresc. A vrut să demonstreze că nu este doar „brânză bună în burduf de câine”, cum îi spunea profesoara de chimie din liceu, ci poate ajunge un profesionist în domeniul medicinei veterinare

Profil
Născută: 7 mai 1971, Ştefăneşti
Studii: În 1996 a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară şi Zootehnie, Bucureşti
Experienţă: 4 ani medic veterinar de cabinet, referent la provizionare-Administraţia Domeniului Public, Piteşti, din 2000 este şef al Grădinii Zoologice din Piteşti
Stare civilă: căsătorită, un băiat
Ce-i place:
Tot ce e frumos, animalele, muzica rock, heavy metal. Îmi place să aud bateriile ca instrumente. Îi plac tatuajele de bun gust.
Ce nu-i place:
Nu-mi plac piercing-urile, oamenii care nu au bun simţ. Nu-mi plac hainele de blană şi nici să văd cum sunt sacrficate animalele. Consum numai carne de pasăre.
Cum aţi ajuns să studiaţi medicina veterinară?
Din ambiţie. Profesoara mea de chimie din liceu m-a provocat şi, în două luni, am învăţat chimia organică. Îmi plăcea foarte mult biologia. Aşa am ajuns să dau la medicină veterinară. Aşa m-am îndrăgostit de animale.
Aveţi animale de companie acasă?
Da, întotdeauna am avut. Am doi căţei în acest moment, un boxer şi un ciobănesc german. Îi cheamă Sara şi Didu. De fapt, când eram copil, mergeam des la ţară, la bunici, în comuna Vulpeşti. Bunicii mei aveau animale şi munca din copilărie pe lângă aceste animale m-a ajutat mult la facultate şi, mai apoi, în carieră.
 
Un bun manager
Din anul 2000, Nuşa Popescu a devenit şeful Grădinii Zoologice Piteşti. Ca tânăr manager al unei grădini zoologice, nu i-a fost uşor. A reuşit însă cam tot ceea ce şi-a propus.  A reuşit să extindă şi să modernizeze grădina zoologică pe care o conduce şi  a reuşit să creeze un sistem de lucru cu aganjaţii, bazat pe respect reciproc şi înţelegere. „Întotdeauna am, avut grijă să le înţeleg oamenilor şi problemele personale. Dacă un angajat are copilul acasă, bolnav, e normal că nu va putea fi concentrat la muncă. Este doar un exemplu. În fiecare dimineaţă, înainte să ne apucăm de muncă, dicutăm cu toţii despre aspectele care pot afecta calitatea muncii”, declară Nuşa Popescu.
Animalele se îngrijesc cu sufletul
A conduce o grădină zoologică este o mare responsabilitate, pentru că animalele au nevoie nu doar de îngrijire efectivă, ci şi de multă capacitate de înţelegere şi de observaţie. „Animalele se îngrijesc cu sufletul. Noi toţi cei de aici le iubim. Şi le-am învăţat secretele”, spune Nuşa Popescu. Un exemplu bun este administrarea  unui anume tratament animaleleor care simt mirosul medicamentelor în hrană. „La maimuţă am remarcat că putem să-i punem medicamentele în iaurt de fructe. În acest aliment nu le simte mirosul, şi îşi iau tratamentul. Lupii „îi păcălim” astfel. Le punem medicamentul într-o bucată de carne. Le-o dăm şi apoi le dăm alte bucăţele, pentru a înghiţi repede prima bucată.”
Bozo, un şarpe special
Bozo este un piton malaezian, de 1,2 metri lungime şi 36 de centimetri grosime. Trăia în biroul Nuşei Popescu. Aveau un terariu din care era eliberat câteodată. „Venea şi se aşeza la gâtul meu în vreme ce eu lucram. Acum doi ani l-am dat la Gărdina Zoologică de la Bucureşti. Era un şarpe special,” menţionează Nuşa. De fap, îi este greu să renunţe la toate animalele pe care le trimite la alte grădini. „Tot ce se naşte aici, devine foarte apropiat de sufletul meu. Îmi este foarte greu să dau puii la alte grădini. De aceea, îi întreb din timp ce vor, femelă sau mascul, şi încerc încă de la început să nu mă ataşez foarte tare de puiul pe care urmează să îl dau”, explică şefa grădinii zoo. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite