Maidanezii, între ONG-uri și primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor atrage atenţia că sterilizarea este sigura soluţie care ar putea rezolva problema câinilor şi în Piteşti şi că eutanasierea sau realizarea unor adăposturi pentru strângerea animalelor nu vor face decât să creeze condiţiile înmulţirii maidanezilor rămaşi în libertate.

Asociaţia Tiere in Not din Germania, în colaborare cu Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Primăria oraşului Topoloveni a demarat, la începutul acestei luni, o campanie de sterilizare a cânilor şi pisicilor, cu şi fără stăpân. Între 3 şi12 august, peste 300 de animale (majoritatea câini) din gospodăriile locuitorilor, sau animale din jurul blocurilor, au fost sterilizate la sediul primărieiTopoloveni. După tratare (acolo unde a fost cazul), sterilizare, identificare prin crotaliere şi vaccinare antirabică, toate animalele au fost returnate în locul de unde au fost colectate. Pentru că a avut un succes neaşteptat, campania a fost prelungită în perioada 16-20 august.

“În această a doua perioadă ne concentrăm pe sterilizarea animalelor din stradă, iar dintre cele cu stăpân vom steriliza doar femelele şi doar acelea care sunt de rasă comună.”, spune Carmen Arsene , vicepreşedintele FNPA.

Din 22 august, campania de sterilizare a câinilor şi pisicilor(cu sau fără stăpân) se va muta, pentru o săptămână, la Buzoieşti (22-27 august) unde, ca în majoritatea zonelor rurale, puii, dacă nu sunt înecaţi în galeată sau abandonaţi în păduri ori pe malurile gârlelor, pleacă, în sacoşe, la oraş, ca să fie “deversaţi” prin pieţe, autogări, pe lângă containere de gunoi sau pe la colturi de bloc.

Asociaţia nu-şi permite şi sterilizarea câinilor din Piteşti, însă soluţia ar putea fi aplicată şi aici.

Sterilizare versus adăpost

La Piteşti, o sterilizare gratuită a câinilor din curţile oamenilor (principala sursă a înmulţirii cainilor comunitari), nu s-a făcut niciodată. De pisici, nici vorbă! Autorităţile locale dau zor cu amenajare unei noi biobaze, în valoare de peste 600.000 de euro, în care să fie strânşi vreo 2000 din cei peste 3500 de maidanezi care-şi fac veacul în Piteşti. Bani atruncaţi pe fereastră din punctul de vedere al FNPA.
“Strângerea unor câini în adăpost conduce doar la îmbunătăţirea condiţiilor de înmulţire a celorlaţi.Tot ceea ce înseamnă costuri ar trebui canalizate către sterilizarea masivă a câinilor. Printtr-o dispoziţie de Hotărâre de Consiliu Local, toţi posesorii de câini comuni ar putea fi obligaţi să-şi sterilizeze animalele, iar dacă refuză, de exemplu, să plătească o taxă către Primărie”, spune Carmen Arsene.

Primaria, însă, n-are de gând să de înapoi cu proiectul început.

“Sterilizarea asta e un banc!Facem treaba în câteva gospodării şi vin alţi câini, nesterilizaţi, din Potcoava, din Drăgăşani, chiar din Vâlcea şi se înmulţesc, aici, la noi. Sterilizarea nu rezolvă problema câinilor agresivi din jurul blocurilor, care, sterilizaţi sau nu, continuă să muşte. Noi continuăm ceea ce am început. Am finalizat proiectul de realizarea a unei noi biobaze, urmează să facem licitaţia, şi, în câteva luni, să începe să strângem câinii. Apoi,vedem ce facem şi cu sterilizarea!”, spune Cornel Ionică, viceprimarul Municipiului Piteşti.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite