Magiunul de Topoloveni - primul produs alimentar românesc de calitate europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are, în sfârșit, un produs alimentar de calitate europeană. Magiunul de Topoloveni a fost inclus în lista celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată şi indicaţiilor geografice protejate .

Începând de vineri, 8 aprilie,  România are un produs alimentar cu calitate certificată la nivel european.:"Magiunul de prune Topoloveni"

    "România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea şi protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Îi felicit pe producători pentru acest succes şi sper că şi alţii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate.   
"Magiunul de prune Topoloveni" fost inclus în lista celor peste 1.000 de produse agricole şi alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).

      Magiunul de Topoloveni este singurul produs alimentar românesc ce se încadrează în limitele UE. În Germania, există deja 100 de produse înregistrate, în Franţa 223, în Ungaria 10 şi în Portugalia 127.

Produsele de calitate se încadrează în 3 categorii: denumiri de origine protejate, în număr de 505, care sunt produse într-un anumit fel numai de către localnicii dintr-o anumită zonă, indicaţii geografice protejate, 465 în total, care îşi iau reputaţia mai ales de pe urma zonei geografice de unde provin şi specialităţi tradiţionale garantate, doar 30 la număr, care au în compoziţia lor un ingredient tradiţional sau sunt produse într-un mod tradiţional.
Un produs 100% natural
Magiunul de Topoloveni nu conține zahăr, are un conținut bogat în potasiu și fibre și poate fi întrodus în alimentația copiilor de la vârsta de 6 luni.   Produsul, 100% natural, are o grămadă de efecte terapeutice  fiind recomandat în  bolile cardiovasculare, în cancerului de colon, în bolile  imunodeficitare  sau în cele ale sistemului nervos.

 “  Ceea ce s-a întâmplat vineri este o recunoaștere a  autenticității rețetei de la 1914 pe care o folosim în obținerea acestui produs . Această recunoaștere ne-a costat trei ani de analize ,  de certificare permanentă a procesului de producție și cercetări care au demonstrat că produsul nu conține urme de pesticide și păstrează vitaminele, nutrienții și mineralele  din prune, că este un puternic antioxidant  și  că are un indice glicemic mic.  Produsul nostru  are, față de  magiunul  obținut , acasă, de gospodinele ,  calitatea că  că este obținut în cazane duplicat care, spre deosebire de focul necontrolat,  protejează  calitatea prunei. Produsul se obține la foc foarte mic  iar  din prună eliminăm doar sâmburele și apa! Pentru  fiecare kilogram de magiun folosim 4-5 kilograme de prune.”, explică Bibiana Stanciulov, pro

  Dacă străinii l-au primit cu brațele deschise, pe piața românescă Magiunul de Topoloveni a reușit să răzbată cu greu printre miile de produse pline de E-uri. Îl găsim în câteva dintre magazinele  naturiste  și în cele alimentare care se respectă.

Primul produs alimentar românesc de calitate europeană are și  clienți cu sânge albastru pentru  că fabrica de la Topoloveni este  și "Furnizor al Casei Regale de România".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite