Piteşti: Magistraţii nu au declanşat protestele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Legii unice de salarizare este la un pas să arunce în aer sistemul judiciar din ţară, magistraţii fiind nemulţumiţi de noile prevederi legale, pe motiv că salariile pe care urmează să le primească sunt foarte mici.

Judecătorii, procurorii, dar şi personalul auxiliar din instanţe au declanşat, începând de azi, proteste faţă de legea unică a salarizării.

Un judecător debutant va avea salariu de 1.400 lei
După mai multe modificări ale proiectului Legii unice a salarizării, s-a ajuns ca un judecător debutant să primească un salariu de 1.400 lei. Într-un asemenea context, instanţele de judecată riscă să rămână fără magistraţi, aceştia dorind să se orienteze spre alte profesii, de exemplu avocaţi, decât să ajungă în sapă de lemn.

Problema pe care judecătorii o ridică este că, dacă nu se va rezolva problema salariului, se va ajunge să fie soluţionate doar cauzele cu minori şi cele penale unde se cere arestarea preventivă a suspecţilor. Nu este singurul protest iniţiat de magistraţi. În urmă cu câteva săptămâni au mai fost iniţiate proteste şi pentru anularea sporurilor primite până nu de mult.


La ora 12,00, judecătorii argeşeni decid când vor declanşa protestul
Ieri dimineaţă, în Piteşti, activitatea instanţelor de judecată s+a desfăşurat normal, fiind soluţionate atât cauze civile, cît şi penale. Deşi ştiau de protestele iniţiate de colegii din alte judeţe, judecătorii piteşteni nu au declanşat nici un protest.

„Astăzi, la ora 12,00, la Curtea de Apel, va avea loc o şedinţă comună a tuturor magistraţilor. Sunt mai multe puncte pe ordinea de zi, dar în primul rând vom discuta despre protest. Atunci vom stabili cum vom proceda.”, ne-a   declart  în acaestă dimineaţă, judecătorul Aneta Duţă, purtător de cuvânt al Tribunalului Argeş.


Situaţia incertă era discutată, astăzi, peste tot, în cadrul instanţelor de judecată, din birouri până în holul principal. Magistraţii sunt decişi să nu cedeze, iar avocaţii şi justiţiabilii înţeg acest lucru.

„ Sper să nu fie grevă ! Nimănui nu-i place să stea să aştepte pe holurile Tribunalului. Au şi ei nişte drepturi, au învăţat atâta carte, ar trebui înţeleşi. Nici nu ştiu ce să mai zic! Eu am termen astăzi, dar nu ştiu cînd o să mai vin, dacă se intră în grevă”, spune dimineţă Marin Petre, de 50 de ani.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite