Mafia donaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul falselor asociaţii care adună fonduri pentru diverse aşa-zise cazuri sociale a luat amploare. Tot mai des, la uşa piteştenilor vin tot felul de persoane care strâng fonduri pentru divrese scopuri aparent nobile. De fapt, unii dintre aceştia nu fac decât să practice înşelăciuni la scară mare.

Nu lăsaţi mila să învingă raţiunea

Cinci lei de aici, zece de la vecinul, aşa se ajunge la maşini de lux şi vile dintr-o formă de cerşetorie cu stil. Pentru a evita asemena situaţii, fundaţiile, asociaţiile şi ONG-urile din Argeş au prezentat dosare de acreditare serioase care le dă dreptul la asemena activităţi. Pentru a verifica dacă ceea ce vă spune persoana care vă cere bani este adevărat, cere-ţi-i o copie după acreditarea pe care obligatoriu trebuie să o aibă la el. Chitanţa trebuie şi ea verificată. Chiar dacă suma pe care o donaţi este mică, cel mai bine este să verificaţi. „Direcţia Muncii are un secretariat al unei comisii care verifică dosarele şi acord aceste acreditări. Dacă omul care cere bani în numele unei asociaţii are această acreditare, măcar se ştie cu siguranţă că este în regulă. Ce se întâmplă mai departe cu banii nu se prea verifică, dar măcar cazurile sunt reale şi parte din bani ajung acolo unde trebuie”, spune Adrian Macovei , directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului. Ca o confirmare a acestei forme de înşelăciune, Adrian Macove, a fost chiar el în faţa unei astfel de situaţii. „Anul trecut a venit la mine cineva care îmi cerea bani pentru o asociaţie din Dolj. Nu ştiam despre ce e vorba aşa că i-am cerut angajatei respective să o trimită pe şefa ei la mine, sau să mă contacteze să ne lămurim. Desigur că nu m-a contactat nimeni. Mai apoi am primit o adresă de la Poliţia Dolj în care ni se cereau date despre activitatea acesteia sociaţii în Argeş”, spune Adrian Macovei.

Au încercat să vândă flori la grădinar
În Argeş există 22 de asociaţii acreditate pentru servicii sociale de diverse tipuri. Lista asociaţiilor „legitime” trebuie să existe la fiecare om trimis pe teren să strângă bani pentru diverse scopuri umanitare.   Unul dintre fondatorii Asociaţiei „Sprijin pentru viaţă”, preotul Ionel Neacşu a avut cunoaşte o situaţie aproape tragi-comică privitoare la un caz de înşelăciune.  „Cunosc un caz când o persoană strângea fonduri pentru o asociaţie, Sfânta Maria cred că se numea, pentru un copil cu o boală fosrte gravă. Au ajuns la un moment dat chiar la uşa mamei copilului care habar nu avea de aceste acţiuni sau de această asociaţie. Cred că trebuie ca oamenii să fie foarte bine informaţi şi acest fenomen al cerşetoriei mai cu stil să fie limitat.”, spune Ionel Neacşu. 2Cunosc situaţie de cerşetor care cere bani pe stradă şi apoi pleacă acasă cu Mercedes-ul. Nu e ultimul tip, dar e totuşi Mercedes. Vinovaţi sunt şi cei care dau fără să verifice sau să se gândească dacă nu cumva fac mai mult rău decât bine. În consecinţă, verificaţi acreditările când vine cineva să vă ceară bani”, spune preotul Ionel Neacşu. 


Vara aceasta va fi demarată o campanie de amploare la Piteşti, care va angrena toate instrituţiile statului. Tema este educarea populaţiei cu privire la aceste fenomene, dar şi găsirea de soluţii, precum realizarea de centre de noapte sau cantine pentru oamenii străzii.

Asociaşiile acreditate din Argeş:
Asociaţia „Solidaritatea umană”
Asociaţia „Copiii, viitorul nostru 2002”
Asociaţia  „Orfanii 2003”
Asociaţia  „Sprijin pentru viaţă”
Asociaţia  „Uflet pentru Suflet
Asociaţia  „Asociaţia nevăzătorilor din Romţnia-Filiala Argeş”
Asociaţia  „Inima deschisă”
Asociaţia  „Sfântul Vicenţiu de Paul-Conferinţa Sfântul Iacob”
Asociaţia  „Hercules”
Asociaţia  „Salvaţi copiii”
Asociaţia „Handicapaţilor Neoromotor” Argeş



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite