Mădălin Ionescu, jandarmul karatist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălin Ionescu, jandarmul karatist
Mădălin Ionescu, jandarmul karatist

Posesor al centurii maro, piteşteanul lucrează de trei ani la Detaşamentul Mobil din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Argeş, acolo unde foloseşte tehnicile de karate pentru a-i calma pe suporterii violenţi.

Karate nu este doar un sport al forţei, ci şi unul al minţii. Este un sport de contact care te învaţă să te aperi, dar şi să te calmezi şi să anticipezi mişcările adversarului tău. Aceste lucruri l-au ajutat pe Mădălin Ionescu nu doar în viaţa de zi cu zi şi la competiţiile sportive la care a participat, ci şi în meseria de jandarm.

Tânărul piteştean lucrează de trei ani de zile la Detaşamentul Mobil al Inspectoratului de Jandarmi Argeş, cunoscut şi sub denumirea de “mascaţi”, datorită faptului că la majoritatea intervenţiilor poartă o cagulă pe faţă pentru a fi mai bine protejat.

Mădălin Ionescu practică un sport de contact, Karate Ashihara încă din 1996, iar înainte a practicat luptele, judo şi box, însă a fost mai mult atras de Karate datorită  instructorului de atunci, Cornel Manolache, cel care a ştiut să facă din acest sport un stil de viaţă pentru tânărul jandarm.

În cei 14 ani de când practică acest sport, jandarmul piteştean a obţinut şi o serie de premii: de două ori locul III la concursul naţional şi cel local de Karate – Ashihara şi un loc II la concursul naţional.Sportivul se antrenează acum pentru un concurs naţional care va avea loc în luna decembrie şi la care speră să obţină un loc pe podium.

Imobilizează un om în câteva secunde

Karatistul a ales să devină jandarm pentru că a îndrăgit această meserie şi se îmbină foarte bine cu sportul pe care îl practică. Zi de zi, la intervenţiile la care participă, sportivul trebuie să calmeze oamenii prin vorbă bună sau dacă nu reuşeşte cu frumosul, prin forţă.

“Am mai executat şi imobilizări, dar încercăm în special să vorbim cu ei, să-i calmăm astfel încât să reacţioneze mai puţin violent. Când nu vor să înţeleagă suntem nevoiţi să-i imobilizăm. Din 2-3 mişcări, depinde de persoană, o imobilizez imediat.”, spune karatistul jandarm.

A antrenat sute de copii
Acesta a urmat şi un curs internaţional intensiv de autoapărare cu specialişti chinezi.
“Am avut patru probe: partea de apărare, kung-fu, aruncări, unde eram învăţaţi cum să ne aruncăm fără să ne rănim şi lupta cu partener. Lucram de dimineaţă până seara şi antrenorii erau foarte exigenţi cu noi”, povesteşte luptătorul, care în perioada 2000-2006 a fost instructor de karate şi a învăţat peste 600 de copii să se apere.

În prezent, Mădălin deţine centura maro şi mai are de trecut un singur examen pentru a obţine centura neagră. Are emoţii însă, ca la fiecare concurs la care a participat.

“Toate concursurile sunt emoţionante, dar cu experienţă le depăşeşti. Primul premiu obţinut a fost o surpriză şi a fost un moment emoţionant pentru că era primul premiu obţinut în viaţa mea de sportiv, fiind şi familia în sală. De atunci nu i-am mai luat la concurs pentru că părinţii sunt emotivi şi îţi mai transmit şi ei emoţiile, în afară de cele pe care le ai tu în faţa adversarului”, povesteşte Mădălin Ionescu.


Profil
Născut:
1 ianuarie 1981, Piteşti
Studii: Student în anul II la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Piteşti.
Experienţă profesională: Din 2006 s-a încadrat, prin concurs, în Jandarmeria Română, iar din 2007 lucrează la Inspectoratul de Jandarmi Argeş
Premii: Locul III la Campionatul Naţional de Ashihara Karate, proba Kumite, categoria -85kg, 15 mai 2010, Braşov. 
Familie: Este necăsătorit. Are o soră mai mică.

Ce-i place: Îmi place foarte mult să mă plimb, să petrec mult timp cu prietenii mei, îmi plac muntele, marea. De asemenea, îmi plac sporturile de contact şi activităţile în aer liber, antrenamentele.

Ce nu-i place: Nu-mi plac nedreptatea, minciuna şi ipocrizia.

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi suferit accidentări până acum, de când practicaţi sporturi de contact?
M.I.
: De când practic sporturi de contact n-am avut niciodată nasul rupt, dar am avut degetele date pese cap, genunchiul umflat, arcada spartă.

Care au fost cele mai dificile misiuni la care aţi participat, ca jandarm?
M.I.:
În general intervenţiile la conflicte ivite între un număr mare de persoane, ca greva de la Dacia, de acum doi ani. Cu suporterii am avut în general probleme, la meciurile disputate la noi cu echipe din Bucureşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite