Piteşti: Lucrări semnalizate cu crenguţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteşţiul e plin de „capcane” semnalizate necorespunzător. Lucrările de amploare care au curins oraşul nu sunt întotdeauan semnalizate aşa cum trebuie. Firmele care efectuează lucrări găsesc tot felul de improvizaţii pentru a-şi semnaliza lucrările.


În unele locuri, pe străduţe mai puţin circulate, în loc de semne vizibile care să avetizeze că acolo se desfăşoară o lucrare, sunt înfipte ţevi sau chiar crenguţe, în jurul cărora este înfăşurată bandă pentru avertizare.


Goapă veche de ani buni
În cartierul Prundu, pe o străduţă perpendiculară pe str. Horea, Cloşca şi Crişan, o ţeavă de termoficare a dat bătăi de cap mult timp conducătorilor auto. În iarnă dintre 2007 şi 2008, o groapă cât toate zilele a stat descoperită şi plină cu apă de la conducta fisrată. Abia prin primăvara 2008, s-a remediat problema.

Acum însă, groapa a apărut din nou, în acelaşi loc. De această dată, cei de la Serrviciul de Termoficare au rezolvat problema în câteva zile. Au astupat apoi groapa, au turnat ciment şi au instalat pe margine patru ţevi subţiri şi scurte, op crenguţă de gard viu şi nişte bandă roşu cu alb. Acestea sunt singurele semne de avertizare pentru şoferi.

 „Dacă nu eram atent, dădeam în cimentul ăsta proaspăt turnat. Noroc că am văzut molozul de pe margine”, spune Cristi, un şoferi din Bucureşti care nici nu cunoştea scurtăturile din cartier. „Am văzut semnalizări neportivite pe Crinului şi pe undeva pe lâmgă bulevardul Nicolae Bălcescu. Sunt multe locuri unde gropile sunt adevărate capcane pentru şoferi, să nu mai vorbesc de noroaie şi locuri unde nu s-a refăcut asfaltul.”, spune Valentin Rusu, taximetrist.


Aceasta nu este singura situaţie de acest gen din oraş. Nici firmele care execută lurări de reabilitare în cadrul proiectului ISPA nu sunt prea scrupuloşi cu semnalizările. „Firmele care nu respectă regulile cu privire la semnalizarea lucrărilor ştiu foarte bine că plătesc amenzi, ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă le convine să dea bani pe amenzi este problema lor,” spune viceprimarul Cornel Ionică.


Amenzi usturătoare pentru semnalizările cu crenguţe
Orice lucrare efectuată pe partea carosabilă trebuie să obţină avizul Poliţiei Rutiere. Astfel se reglemetează exact ce semnalizări sunt necesare şi cum trebuie ele amplasate. În cazul în care o lucrare nu este semnalizată cum trebuie, amenzile sunt usturătoare. Câteva dintre firmele care efectuează lucrări prin oraş au fost amendate din acest motiv.

„Nesemnalizarea corespunzătoare a unei lucrări se amendează cu 20 până la 100 de puncte, un punct valorând cât salariul minim pe economie atunci când nu s-au produs accidente! În cazul în care s-au produs accidente fapta este încadrată ca infracţiune, prin OG 195/2002”, explică Marian Badea, comisar-şef Poliţia Rutieră Argeş.

Ultimul accident grav produs din cauza semnalizării necorespinzătoare a unor lucrări a dus la moartea a trei oameni. Accidentul s-a produs la Dragoslavele, în 008, când o maşină a căzut în gol şi toţi cei trei pasageri au murit.

„Atunci, responsabililor de la firma care efectua lucrările, li s-a întocmit dosar penal”, adaugă Marian Badea.    
 

„Atunci când avem sesizări, noi putem propune Poliţiei să amendeze firma care nu a semnalizat corespunzător o lucrare din cadrul acestui proiect ISPA. În mai multe cazuri, chiar aşa s-a şi întâmplat. Apă Canal 2000 SA vrea să instaleze la fiecare lucrare o plăcuţă cu numele firmei executante, pentru că de multe ori se fac confuzii între Apă Canal 2000 şi Poştă sau Serviciul de termoficare", explică Gelu Mujea, director Apă Canal 2000 SA.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite