Locul de muncă unde se moare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de experienţă şi nerespectarea procedurilor pe şantiere duc la pierderea vieţii. Vinovaţii, însă, n-au fost niciodată pedepsiţi.


În ultimii trei ani, în Argeş, 16 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unui accident de muncă. Numărul accidentărilor în această perioadă ajunge însă la aproape 300.


Cifra este îngrijorătoare, mai ales că majoritatea accidentelor se petrec din cauza nerespectării condiţiilor de protecţie a muncii sau a lipsei de experienţă şi specializare pe domeniu.

Cele mai multe victime, în transporturi
Din statisticile realizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş, reiese că accidentele de muncă cele mai frecvente sunt cele survenite în domeniul transporturilor.


Astfel, în ultimii doi ani şi în primele luni ale lui 2010, în Argeş au avut loc 64 de accidente de muncă în industria transporturilor. Numai în primele luni ale acestui an, au avut loc 10 asemenea accidente, unul dintre ele fiind mortal.


Pe locul doi în topul accidentelor de muncă se situează industria construcţiilor, acolo unde nerespectarea măsurilor de siguranţă face ravagii.
„Când vine vorba despre respectarea măsurilor de protecţie a muncii, este dezastru, mai ales în construcţii“, subliniază şeful ITM Argeş, Iulian Nicolae.
Cel mai adesea, muncitorii care lucrează la acoperişuri fără a se asigura sau cei care lucrează la fundaţii şi canalizare, au fost cei mai expuşi. Spre exemplu, anul trecut, un bărbat de 54 de ani a murit după ce a căzut de pe acoperişul unei hale la care lucra, pe strada Depozitelor.

Sute de accidente pe an
În 2008 s-au petrecut 148 de accidente de muncă, dintre care 7 mortale, şi 24 de accidente pe ramura transporturi. În general, vina aparţine executanţilor care, din varii motive, nu respectă regulile de siguranţă sau de circulaţie, ei producând 107 din cele 148 de accidente.

119 accidente de muncă anul trecut
Anul trecut s-au petrecut 119 accidente de muncă, dintre care 7 mortale, 30 de accidente în transporturi şi 23 în construcţii. De la începutul acestui an s-au petrecut 24 de accidente, dintre care două au fost mortale. Unul s-a produs chiar în urmă cu două zile, când trei oameni au fost prinşi sub un mal de pământ, în timp ce lucrau la un sistem de canalizare privat.
Cele mai multe dintre accidente s-au produs la angajaţii cu vechime în muncă sub 5 ani, fără experienţă şi pregătire profesională, dar au fost şi cazuri la cei cu vechime de peste 20 de ani.


Doar 2 rechizitorii!

După modelul „mortul e de vină“, responsabilii de şantier sau persoanele desemnate să supravegheze respectarea normelor de protecţie a muncii s-au ales, în cel mai rău caz, cu amenzi. În plus, în justiţie dosarele ajung greu şi merg încet. „Din iulie anul trecut s-au făcut două rechizitorii de accidente de muncă, pentru alte două dosare sunt materiale şi urmează să fie prezentate rechizitoriile. Acestea din urmă au fost accidente mortale“, a declarat Laurenţiu Palaghia, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite