Lăutarii, urmăriţi de Garda Financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii incognito fotografiază muzicanţii la nunţi.Astfel oamenii legii încearcă să-i forţeze pe cântăreţi să-şi declare veniturile impozabile. Sunt controlate şi restaurantele care îi primesc pe nuntaşi cu ţuica produsă acasă, fără acte de provenienţă.

Odată cu începerea sezonului nunţilor, comisarii Gărzii Financiare Argeş au demarat o serie de controale în restaurantele care organizează nunţi. În vizorul oamenilor legii s-au aflat lăutarii, care, deşi sunt obligaţi de lege să-şi declare veniturile, cel mai adesea nu o fac. Comisarii merg incognito la petreceri şi îi fotografiază pe muzicanţi, încercând să-i forţeze astfel să plătească impozitul aferent către stat.

“În timpul petrecerii pot exista comisari care să vizualizeze şi să fotografieze muzicanţii pentru a constitui o probă în vederea stabilirii veniturilor impozabile realizate de aceştia”, a declarat Valeriu Mincă, şeful Gărzii Financiare.

Controalele au vizat şi restaurantele care deţin băuturi alcoolice neautorizate sau care le permit nuntaşilor să pună invitaţilor pe mese ţuica produsă în gospodăria proprie şi pentru care nu au acte de provenienţă.  Legea prevede că proprietarii de livezi de pruni au dreptul să producă anual o cantitate de 50 de litri de alcool pur, echivalentul a aproximativ 250 de litri de ţuică pentru care sunt scutiţi de taxe. Condiţia este ca băutura să fie consumată în gospodăria proprie. Atâta timp cât proprietarul transportă alcoolul în altă parte încalcă prevederile legii şi este acuzat de deţinere de băuturi alcoolice în afara unui antrepozit fiscal, riscând astfel confiscarea produsului şi o amendă usturătoare.

Trei restaurante au fost închise temporar


Restaurantele care vor mai accepta să pună pe mese ţuică neaccizată riscă amenzi între 20.000 şo 100.000 lei şi suspendarea activităţii pe o perioadă cuprinsă între 1-3 luni. Până acum au fost controlate peste zece restaurante din Piteşti, iar trei dintre ele au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 11.000 şi 17.000 lei şi suspendarea activităţii. 
În afară de ţuică, rachiu şi alte băuturi alcoolice produse în gospodării care nu aveau acte de provenienţă au mai fost găsite şi sticle de whiskey cu timbru de Spania, acestea încălzând legea întrucât erau marcate necorespunzător, având timbru aplicat de alt stat.
În fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 15.00 au loc controalele şi nu seara, pentru ca petrecăreţii să nu fie deranjaţi. Multe nunţi au fost date însă peste cap când mirii au aflat că băutura le-a fost confiscată de comisarii Gărzii Financiare.

Nuntaşii au renunţat la ţuică


“Am avut o nuntă la care socrii au ţinut neapărat să aducă ţuică. <<A făcut tata ţuică special pentru nunta nepoatei lui şi e veche de 10 ani>> ne-au spus. În general mirii nu mai aduc ţuică la nunţi, preferă alte băuturi. Noi avem drink bar cu tot felul de băuturi şi atunci n-au mai pus ţuica la masă. Au pus whiskey, gin, vin, altceva.”, ne-a spus sub protecţia anonimatului o angajata a unuia dintre restaurantele controlate de comisarii Gărzii Financiare.
“A venit un control şi la noi, dar anul trecut. Oricum nu prea se mai pune ţuică la nuntă, că ştiu nuntaşii că nu au voie. Şi dacă e să aducă, îşi pun sticlele pe mese, n-avem noi treabă. Semnăm un proces verbal cu ei prin care sunt răspunzători de provenienţa şi calitatea băuturilor pe care le aduc.”, ne-a declarat Lucian, şeful de sală al unui restaurant.

Controalele vor continua şi în perioada următoare şi au ca scop verificarea codului fiscal, fiscalizarea totală a veniturilor realizate din astfel de petreceri şi lărgirea masei impozabile prin atragerea în circuitul fiscalizării a veniturilor realizate de muzicanţi şi respectarea altor prevedereri legale.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite