Larisa Chireaţă creează gentuţe unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra artistă, absolventă a Liceului de artă Dinu Lipatti, confecţionează poşete pictate manual şi decorează, tot cu pensula, rochii de ocazie. Larisa transformă, tot prin pictură, în opere de artă şi piese de mobilier vechi.

 Pasiunea ei de a decora cu pensula şi acuarelele diverse obiecte a inceput după primele cursuri,  cele pentru copii, urmate la Liceul de artă Dinu Lipatti din Piteşti, liceu pe care avea să-l absolve  câţiva ani mai tîrziu. Apropierea de artă a făcut-o să cocheteze uşor şi cu designul vrestimentar.

“Aveam16  ani când mi-am confecţionat, singură, prima gentuţă. Ca toate puştoaicele de vârsta mea încercam pe cât posibil să-mi accesorizez ţinutele. Gâsisem o bucată de material identic cu cel al uneia dintre bluziţele mele preferate şi m-am gândit că ar fi cool s-o transform într-o poşetuţă. Am luat foarfeca în mână şi am decupat-o aşa cum mi-a dictt imaginaţia. Am cusut-o frumos şi am pictat-o migălos pe margine. I-am adăugat câteva mărgeluţe rătăcite prin casă. I-am montat o catramă de la o curea mai veche şi ...gata geanta! ”, povesteşte Larisa care mărturişeşte că şansa ei a fost ca prima sa creaţie să fie remarcată de cea care în curând îi va deveni soacră, creatoarea de modă Stela Lucici.

“ I-a plăcut mult ceea ce a ieşit din mâinile mele şi m-a încurajat să urmez această cale. M-a ţinut alături de dânsa, la atelier, şi i-am furat un pic din meserie. Mă ajută să-mi duc ideile până la capăt şi chiar îmi dă sugestii pentru viitoarele modele de gentuţe” , mărturiseşte Larisa care   lucreză numai la comandă.

“Vin fetele şi-mi spun ce şi-ar dori, şi, după ce discutăm  referitor la ţinuta sau ţinutele pentru care doresc poşeta, şi după ce mă asigur c-am înţeles ce-şi doresc, mă apuc să schiţez modelul genţii şi pe cel al desenului care o va înfrumuseţa. Vin şi ele cu idei: aici o  piatră, dincolo câteva ştrasuri sau cristale, un şnur sau o ctaramă...”, explică Larisa care spune că o astfel de poşetă costă între 70 şi 350 de lei, în funcţie de complexitatea desenului şi materialele folosite.

 Larisa foloseşte pentru decorarea poşetelor, culori speciale, rezistente la apă.“ Sunt culori special create pentru suport textil. Pot fi spălate fără grijă, la 40 de grade, chiar şi cu maşina de spălat.”, explică Larisa.


 Pictează şi rochii de mireasă

Alături de designerul Stela Lucici, Larisa lucrează şi la înfrumuseţarea rochiilor de mireasă şi ţinutelor de ocazie, în general, pe care le decoreză tot cu pensula. O astfel de rochie, unicat ajunge şi până la 4000 de lei.  “Asta nu numai datorită desenului meu în care pun multă pasiune ci şi  datorită cristalelor scumpe, dantelelor fine sau pietrelor care înfrumusetează rochiile ce le vor face pe doamne, deosebite.”, spune Larisa care lucrează la decorarea unei rochii, chiar şi  câteva zile.

 Decorează şi mobilier

 Larisa colaborează de câţiva ani cu o fabrică de mobilă din in judeţ.  “Pictez uşi, dulapuri,  comode, măsuţe, însă numai pe lemn masiv. Arte povera ( în traducere arta săracă) prinde, uşor, uşor, şi la publicul din România chiar dacă aici, acest gen nu este apreciat la adevărat sa valoare. M-am bucurat că ultima expozişie de gen de la Piteşti, s-a bucurat totuşi de succes”, spune artista.

  Întrebări şi răspunsuri

 De la gentuţe ai trecut la rochiţe şi, mai apoi, la mobilier. Ce mai urmează?

 Deja am început să decorez camere pentru copii. Le pitectez, la cererea părinţilor, fluturaşi, iepuraşi, norişori şi orice altceva îşi imaginează pentru puiuţii lor.

 Ai absolvit totuşi o facultate de jurnalism. Te găndeşti să profesezi şi în acest domeniu?

 Am cochetat cu jurnalismul incă de pe vremea când eram la liceu. Am realizat o emisiune pentru tineri la fostul Terra-Sat  dar, după ce am terminat  facultatea m-am intors la vechea mea pasiune: arta, de care nu cred că mă voi mai despărţi!

Profil

 Născută: 15 mai 1985
 Studii: Liceulde artă Dinu Lipatti – Arte plastice
Universitatea din Piteşti- Jurnalism
 Stare civilă: necăsătorită

 Ce-i place
Îi plac muzica, dansul  şi călătoriile.  Simte că se relaxează doar atunci când pleacă în excursii.  Este îndrăgostită deGrecia şi-ar revedea-o în fiecare vară.

 Ce nu-i place
 Nu-i plac aroganţa, lipsa de bun simţ,  invidia şi prostul gust.  Nu-i plac dulciurile şi mâncărurile grase.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite