La o fermă din Argeş, văcuţele se relaxează pe muzică clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animatorul de văcuţe
Animatorul de văcuţe

Văcuţele de la o fermă din comuna Stolnici au parte de muzică clasică şi animator, îngrijire medicală permanentă, un adevărat răsfăţ.

Chopin, Mozart, Vivaldi, cam aceştia sunt compozitorii ale căror arii se aud zilnic în grajdiurile în care sunt îngijite văcuţele de la ferma Joiana.

Muzica este special aleasă şi este difuzată prin interemdiul unui sistem de sunte instalat în grajdiuri şi legat la un computer dintr-o încăpere specială. „Muzica este special aleasă pentru a le relaxa pe animale şi nu mai este un secret că muzica clasică are beneficii majore asupra animalelor şi nu numai. Se spune că şi plantele sunt mai roditoare şi cresc mai bine pe astfel de muzică", spune directorul fabricii, Romică Mandu.

Văcuţe importate care funcţionează bine doar nestresate

Cele 180 de animale au parte de un tratament special, cu muzică, pieptănat zilnic, vorbe calde şi hrană bună. Când au fost cumpărate şi aduse la ferma Joiana din Stolnici, animalele au venit cu această „specificaţie": să nu fie niciodată stresate, altfel calitatea laptetui şi cantitatea acestuia vor fi mai scăzute. 60 dintre ele sunt din rasa Holstein, iar alte 120 sunt Charolaise, primele sunt vaci de lapte, iar cele din a doua rasă, sunt folosite ca animale pentru carne.

„Vacile au fost aduse Ungaria şi Franţa cu această specificaţie, să le punem muzică şi să aibă şi un animator. Animalele sunt imporatate, cele Holstein din Ungaria, iar Charolaise dn franţa. O vacă Holstein dă cam 20 de litri de lapte la o mulsoare, iar una din rasa Charolaise ajunge şi la 700 de kilograme, chiar  o tonă şi jumătate, în cazul taurilor", spune Romică Mandu, directorul fermei de la Stolnici.

O vacă Holstein se vinde cu preţuri poornind de la 500 de euro şi ajunge şi la 1000 de euro, iar o Charolaise se vinde cu mai mult de 1000 de euro, pentru un animal matur.

Distrate de animator

Ferma are angajaţi doi îngrijitori, două fete la muls, un mecanic pentru utilaje, un tehnician veterinar şi un medic veterinar. Unul dintre îngrijitori este, de fapt, animator de văcuţe. Pare aproape imposbil, dar omul chiar trebuie să se coupe de buna dispoziţie a animalelor. El este cel care le vobeşte, le spune glume, le mângăie şi le piaptănă. Costel Lixandru lucreaxză cu aceste animale de când ele au fost aduse, adică de acum aporximativ doi ani şi nu face aeastă muncă doar pntru bani."Îmi plac animalele şi îmi face plăcere să am grijă de ele, să le fac curat, să le vorbesc, să le ţăsăl", spune Costel, săteanul din Stolnici, primul şi singurul animator de văcuţe din judeţ.

De fapt, toţi angajaţii au fost insturiţi să le vorbească frumos animalelelor, pe un ton cald, fără să ţipe, sau să agreseze verbal vacile.

„Dacă animalul nu vrea să se ridice dimineaţa de jos, trebuie ajutat, dar nu cu forţa, ci cu vorba frumoasă. Toţi ştiu că trebuie să le vorbească frumos, calm şi cald pentru a nu le crea o stare de stres. Această stare de stres ar afecta starea de sănătate a animalelor şi, implicit producţia.

Laptele de la ferma Joiana ajunge şi la Piteşti, şi se vinde prin automatele de lapte proaspăt din diverse locaţii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite