La mulţi ani, Piteşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştiul împlineşte, astăzi,  622 de ani de la prima atestare documentară

Atestarea documentară de la 1388 face din Piteşti, alături de Câmpulung (1300), Curtea de Argeş (1300), Brăila (1350) şi Slatina (1368), unul dintre cele mai vechi târguri. Despre Piteşti, există menţiuni şi din 1510, confirmate ulterior, la 27 august 1582, atunci când se face referire la organizarea orăşenească a comunităţii. Între anii 1512 şi 1521, domnitorul Neagoe Basarab construieşte la Piteşti o curte voievodală, de unde emite numeroase documente. După această dată, oraşul apare tot mai des în diferire acte.

Municipalitatea a organizat, astăzi, în zi aniversară, evoarea istorică:  622 de ani de istorie a Piteştiului  şi  a acordat diplome de fidelitate cuplurilor care au împlinit 50 de ani de  căsătorie neîntreruptă.

Puţini au simţit în aer izul de sărbătoare. “Ştiam că trebuie să înceapă  Zilele Piteştiului  dar habar n-am avut  că azi e aniversarea oraşului nostru. La mulţi ani, Piteşti!  Dacă tot e sărbătoare, m-aşteptam să fie mai multă culoare pe centru,  mai multă veselie!”, spune Daniel Miron, 39 dec ani.



 Ceva mai multă animaţie a fost programată pentru a doua parte a zilei: Cupa DHS – Ciclism şi Triatlon, de la ora 15.00, în parcul Ştrand.

 Diserară, de la ora 18.00, vom avea parte de un spectacol... de austeritate. Dacă anii trecuţi am ascultat Iris, Compact, Spitalul de Urgenţă, Spin,  Şuie Paparude sau  Proconsul, anul acesta va trebui să ne bucurăm doar de  elevii  Liceului de Artă ,,Dinu Lipatti” şi ai Şcolii  Populare de Arte Piteşti , de Tiberiu Hărăguş şi Grupul Folk ,  formaţia Prometeu şi alte câteva grupuri locale.


„ Spectacolele nu ne vor costa aproape nimic. Pe scenă vor fi doar artiştii noştri,  formaţiile Centrului Cultural  şi elevi din Piteşti. Nu neapărat pentru că este criză , ci şi pentru că ne dorim să promovăm talentele locale”, spune Primarul Municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc.


Tot în această seară, de la ora 19.00, suntem învitaţi la Casa Sindicatelor, la un concert aniversar vocal-simfonic al Filarmonicii Piteşti, care anul acesta împlineşrte trei ani de existenţă. Vom încheia seara tot cu un program de muzică clasica, la  Fântâna Muzicală din  Piaţa Primăriei.
 

Mâine, de la ora 15.00, va începe  Festivalul Multietnic , un  program folcloric sustinut de ansambluri artistice ale minorităţilor din Piteşti.  Seara , de la ora 17 vom avea parte de un spectacol oferit de  Ansamblul de Copii ,,Zavaidoc”, Elevi ai Şcolii Populare de Arte Piteşti, Valentin Grigorescu, Grupul Vocal de Bărbaţi ,,Zavaidoc”, Grupul Vocal ,,Armonia” şi Ansamblul ,,Doruri Argeşene”, spectacol urmat, de la ora 19.00, de Turneul Stradivarius  un recital cameral extraordinar , la Casa Sindicatelor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite