La Spitalul de Pediatrie copiii dorm în acelaşi pat cu mămicile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există decât 100 de paturi pentru însoţitori şi acestea sunt mai mereu ocupate. La Spitalul de Pediatrie din piteşti, mămicile sau rudele însoţitoare ale micuţilor pacineţi trebuie să doarmă în acelaşi pat cu copilul sau chiar pe scaun, lângă pătuţ.

Pentru că Spitalul nu dispune de un număr suficient de paturi pentru însoţitori, medicii caută soluţii pentru a-şi putea interna pacienţii care au nevoie de tratament.


Saloane specializate pe anumite boli
Regulile speciale impuse de Ministerul Sănătăţii prevăd ca pacieţii de la pediatrie să fie internaţi în saloane specializate pe afecţiuni. Adică, într-un salon cu viroze nu pot fi internaţi pacienţi cu diaree. Tocmai de aceea, anumite saloane sunt, uneori, foarte aglomerate şi pacenţii nu pot fi mutaţi în alt loc.


„Aveam această împărţire de mulţi ani şi ea este impusă de reguli stricte care ţin de epidemologie. Adică situaţiile în care se spune că un copil a venit la spital bolnav de ceva şi s-a îmbolnăvit de altceva în spital.”, spune managerul general al Spitalului de Pediatrie din Piteşti, dr. Florina Gheorghe.


Prea puţine paturi pentru însoţitori
Spitalul de Pediatrie din Piteşti dispune de 300 de paturi pentru spitalizare continuă, 25 de paturi pentru spitalizare de zi (copilul stă internat doar 12 ore) şi 200 de paturi pentru însoţitori.

„În cazul în care avem 110 pacienţi internaţi şi toţi vin cu însoţitori, deja avem o problemă. În general, apelam la soluţia de a pune însoţitorul în acelaşi pat cu copilul dacă este vorba de un copil sugar care poate dormi lejer cu mama lui în acelaşi pat”, dr. spune Florina Gheorghe. 
Însoţitorii acceptă situaţia şi respectă regulile pentru sănătatea copiilor lor. „Am stat o noapte pe marginea pătuţului. Nu au avut în altă parte să-mi dea şi am stat în picioare cât am putut, apoi, m-am aşezat pe marginea pătuţului, am pus copilul pe picioare si am încercat să închid şi eu în ochi.” , spune Maria Dobrea, bunica însoţitoare a lui Valentin.


Cameră specială de consultaţii
Spitalul de Pediatrie este în carantină de mai multe zile, iar vizitatorii nu au voie să intre pe secţii decât în cazuri speciale şi numai dup ce sunt echipaţi cu mască de protecţie şi halat. La fiecare copil poate veni un singur vizitator.

„Nu putem lăsa vizitatorii pe secţii pentru că avem controale în fiecare zi şi dacă nu respectăm regulile carantinei, spitalul este amendat.”, menţionează managerul spitalului. Pentru a limita traficul persoanelor pe secţii, s-a înfiinţat o cameră specială la parter şi acolo sunt triaţi pacienţi.

„Medicii coboară de pe secţii şi îi consultă şi numai dacă este cazul să fie internaţi, sunt duşi în saloane”, spune Managerul.

Spitalul este în carantină

Accesul vizitatorilor în Spitalul de Pediatrie din Piteşti este limitat din cauza carantinei. Nu pot intra vizitatori decât în situaţii speciale şi numai după ce au fost echipaţi cu halat şi mască specială de protecţie. Măsura a fost impusă prin ordin ministerial sprea a evita răspândirea virusului gripei porcine.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite