La Pitești, carnea de porc rămâne-n galantare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerciații spun că vânzările sunt la jumătatea celor de anul trecut
Comerciații spun că vânzările sunt la jumătatea celor de anul trecut

Piteștenii trec pe lângă galantare, se uită,  își fac câteva calcule și pleacă spre casă cu sacoșele mai mult goale. Comercianții spun că vânzări mai slabe ca anul acesta n-au mai avut și cred că pitștenii sunt mai tentați să cupere pocul în viu, de la târg, decât să dea dublu pe carnea macră.

Elena Gondoiu a trecut în această dimineață prin piața Ceair. A luat la rând toți comercianții și cu greu s-a hotărît să cumpere un pic de carne, cât să poată spune că are ce pune pe masă, de sărbători.

 „E scumpă, foarte scumpă, mai ales pentru buzunarul celor ca mine. Din 350 de lei pensie, ce să cumperi mai întâi?!  Te sperii doar când citești prețul.  Am luat carne cât să fac și eu, acolo, 20 de sarmale, o cioarbă și o friptură, că mai mult nu-mi permit.  Sunt șase kilograme, dar nu sunt numai pentru mine, ci pentru trei familii. M-au mai rugat niște cunoștințe să le cumpăr și lor, că n-au putut  s-ajungă la piață! “, explică bâtrâna. Femeia se numără printre puținii clienți care au făcut, din hala de carne, cumpărături mai mari de  100 de lei.

 “Vin oamenii și cer un kilogram, cel mult două de carne. Se uită că au în portofel 50-60 de lei și nu știu ce să cumpere mai întâi.  E sărăcie mare și carnea nu se mai vinde  cum se vindea odată. Anul trecut, spre exemplu, pe vremea asta, aveam încasări de două ori mai!” , spune,din spatele galantarului, una din vânzăroare.

În piețele Piteștiului, ceafa de porc se vinde cu 18-18,5 lei kilogramul,  pulpa cu 15-15,5lei/kg, cotletul cu 17 lei, carnea tocată nu trece de 12 lei iar șoriciul sare de 35-40 de lei kilogramul.

Porcul, în viu, mai avantajos

„Prețurile sunt la nivelul celor de iarna trecută și mai mici decât în vară dar nu mai e putere de cumpărare! Mai negociem și noi cu clientul, mai lăsăm din preț, nici nu-l afișăm, că altfel îi pierdem de tot pe cumpărători. Și așa, mulți preferă să ia porcul în viu, în ideea că ies mai  bine.” ,  spune Ion Dumitru,  comerciant.

 La târg, porcul se poate cumpăra, în viu, cu 7-8 lei kilogramul  iar dacă ai șansa să-l iei direct din curtea țăranului, prețul pe kilogram scade la 5-6 lei.
 
Două-trei familii, un porc


 “Dacă stau bine să mă gândesc îmi trebuie și carne, și slănină pentru șuncă, și mațe pentru cârnați, și căpățănă pentru piftie. Sunt bune și oasele pentru ciorbă și mai ales șoriciul, pe care, dacă-l iei la  kilogram, faci pagubă-n portofel.  Scoți totul cu mai puțin decât în piață  dacă iei animalul viu. Unde mai pui că faci și obiceiul de Ignat!Totul e să mai convingem  niște rude să-l cumpărăm împreună că-i mai  ușor de suportat cheltuiala.”, spune Nicolae Florea, 53 de ani.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite