Piteşti:Spitalul Judeţean Argeş forţat să facă economii drastice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Spitalul Judeţean Argeş forţat să facă economii drastice
Piteşti:Spitalul Judeţean Argeş forţat să facă economii drastice

Luna trecută Spitalul Judeţean Argeş a avut cu peste 700 de internări mai mult decât îi permitea  contractul cu  Casa de Asigurări de Sănătate. Managerii unităţii au fost nevoiţi să-şi regândească de câteva ori bugetul la fiecare achiziţie.  În plus unitatea este înglodată în datorii.

3000 de internări. La atât ar trebui  să se limiteze, conform contractului cu CAS Argeş, conducerea Spitalului Judeţean. N-o face însă, pentru că ,  jurămîntul lui Hipocrate nu le permite medicilor să lase  bolnavul să moară la  poarta spitalului.. “Au fost cazuri grave, urgenţe care au necesitat internarea şi care nu mai suportau amânare. Nu poţi să-i spui omului care a suferit un accident, sau are o criză, du-te acasă şi vino  peste o lună că acum nu mai avem buget!” spune Tatiana Preduţ, directorul administrativ al Spitalului Judeţean Argeş.

 Datorii imense
Din iunie 2009 Spitalul Judeţean are datorii  către furnizori de 16,4 milioane ron.,,Acum plătim facturile de la jumtatea anului 2008, şi, în continuare luăm pe  datorii, căci altfel nu ne putem descurca”, explică Tatiana Preduţ.
Singura soluţie este economisirea 
 Fiecare achiziţie, de la medicamente până la alimente şi produse de curăţenie, se face  după ce bugetul este întors pe toate părţile, pentru că situaţia nu mai permite alegerea furnizorilor decât pe criteriul preţului. “Am încercat să ne gospodărim cum am putut şi să rupem din puţinul celorlalţi astfel încât să reşim să-i ţinem în spital şi pe cei 700 de pacienţi internaţi peste limită. ” spune Tatiana Preduţ, directorul administrativ al Spitalului Judeţean Argeş.

Ciorbă lungă
 Supa, şi aşa .. ca de spital,  cele două feliuţe de pâine,  şi bucăţia de carne aproape trasparentă,  dintotdeauna calculate ca-n toate unităţile sanitare româneşti după bugete sărace, trebuie acum împărţită nu la 3000 ci la 3700 de bolnavi.  Bolnavii cunosc problema şi acceptă tacit situaţia. Nimeni nu reclamă calitatea mâncării pentru că aproape fiecare  are un însoţitor care ii aduce de-acasă un borcan cu ciorbă sau un compot. “Nu te însănătoşeşti cu zeamă lungă. La mine vin copiii cu mâncaare d-acasă că n-am pretenţia să-mi dea spitalul.  Zic mersi că nu m-au trimis să-mi cumpăr  medicamentele cum se face prin alte părţi”  spune Mioara Dumitru, 56 de ani, una dintre pacientele internate la Ortopedie.
Deocamdată, medicamente există.” La acest capitol stâm relativ bine pentru  că deocamdată, încă putem asigura medicamentaţia de urgenţă”, spune Tatiana Preduţ

 De vină e criza
 “Criza a lovit şi sistemul sanitar iar în Argeş este la fel ca peste tot. Realitatea este că nu sunt bani. Rămâne să vedem ce ne rzervă viitorul. Deocamdată  am cerut managerilor de spitale să-şi drămuiască banii şi să-şi orgnizeze cum ştiu mai bine medicamentele. În plus trebuie să facă o triere a pacienţilor şi să vadă ce este urgenţă şi ce nu este urgenţă” spune Viorel Enache,  directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

 Nicio şansă pentru decontări în afara contractelor cu CAS
Dacă anul trecut internările peste contractul cu CAS se plăteau  suplimentar, anul acestaa s-au schimbat regulile. “Managerii  spitalului Judeţean ştiau asta. Decontările se fac doar în interiorul valorii de contract.  Nici nu se justifică altfel.Ca să înterneze pacinţi în plus, practic ei au externt mai devreme alte cazuri. Dacă pentru un pacient externarea s-a făcut după 5 zile în loc de 10,  iar în contul celorlalte 5 zile rămase au internat alt pacient,  la final de lună se raporteză 2 pacieţi externaţi. Realitatea este insă, că au existat cheltuieli  echivalente unei singure internări de 10 zile” spune Ştefan Ciocănel directorul CAS Argeş

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite