Pitesti: Tribunalul și Judecătoria din Piteşti, locurile unde se reinventează „tortura”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De foarte mulţi ani, Tribunalul şi Judecătoria îşi desfăşoară activitatea sub acelaşi acoperiş. Este vorba despre o clădire cu două etaje, care a devenit neîncăpătoare pentru multitudinea de procese care au loc zilnic. Începând cu ora 8.30 dinineaţa şi până la încheierea programului, clădirea devine un adevărat furnicar, încins şi stresant. Spaţiile sunt mici, iar  arhiva este plasată într-o încăpere întotdeau

Toţi cei care au nevoie să vadă un dosar, avocaţi, dar şi persoane implicate în diverse procese, trebuie să apeleze la arhivă. Spaţiul este atât de mic şi ticsit cu dosare încât abia te poţi mişca. Din când în când, mai vezi angajaţi cărând dosare cu braţul. În zilele toride de vară, disconfortul este şi mai mare. Sălile de şedinţe, deşi sunt dotate cu aer condiţionat, sunt la fel de neplăcute. Oamenii care aşteaptă să intre la procese preferă să stea afară, în faţa clădirii, până când îi cheamă avocaţii.

Spațiu prea mic și oameni nervoși
O femeie de 75 de ani din comuna Moşoaia, judeţul Argeş, se tot plimbă prin instanţe pentru o bucată de pădure şi trei salcâmi pe care i-ar fi luat de pe terenul atât de controversat. „De trei ani mă judec şi vin aici la procese. Stau afară pentru că înăuntru e prea multă lume şi multă vânzoleală. E cald rău, şi încă acum mai e răcoare afară că e dimineaţă. Acolo unde ţin ei dosarul nu merg eu că nu mă lasă avocata. E strâmt rău şi căldură. Eu sunt bătrână şi-mi vine rău. Se duce ea şi caută dosarul”, spune Leontina Vişan. Multe discuţii se poartă în faţa clădirii şi ai ocazia să vezi numai oameni nervoşi.  Constantin Micu, un domn revoltat care aştepta să intre la proces, spune: „Aici toate merg cum merge şi justiţia la noi. E o nebunie peste tot, în săli, la arhive, pe holuri. Poţi să înnebuneşti într-un loc ca ăsta! Nici nu mai ai nevoie de vreo pedeapsă dacă eşti vinovat de ceva! Dacă te plimbă ăştia şi te ţin de câteva ori pe aici, ţi-e de ajuns! Orice, dar numai pe aici să nu aveţi vreodată de stat!”

Tribunalul Argeș, neîncăpător
Instituția a funționat, inițial, la o altă adresă, acolo unde acum există Secția 1 de Poliție. Actualul sediu  a fost construit în anul 1976. De atunci multe s-au schimbat și mutațiile produse în plan social și economic la nivelul județului au dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri. În subordinea Tribunalului Argeș au intrat și Judecătoriile Costești respectiv Topoloveni. Este lesne de înțeles că spațiul, unde funcționează și Judectoria Pitești, a devenit supraaglomerat, lucru recunoscut și de reprezentanții instituției. Deși anul trecut, reprezentanții primăriei vorbeau despre un sediu nou, măcar pentru Tribunal, lucrurile nu s-au concretizat până acum. Locația viitorului Tribunal era ...într-o parcare centală, lucru care i-ar afecta pe șoferii care și așa nu au parcări în zona centrală. Până ce acest nou proiect se va concretiza, Judecătoria și Tribunalul vor funcționa în același loc, cu aceleași probleme.   


 Avocaţii se plâng şi ei de condiţiile de la Judecătorie şi Tribunal: ”La Judecătorie este mai lejer, dar la Tribunal este tot timpul aglomeraţie. Cel puţin la arhivă. În mod normal, noi, avocaţii, avem prioritate la arhivă, dar  dacă încerci să intri în faţă, te cerţi cu oamenii. Vara este atât de cald, încât, pe sub robă, suntem obligaţi să purtăm pantaloni scurţi.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite