Jandarmii români din Kosovo au primit medalii de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Jandarmii care au acţionat în cadrul misiunii de menţinere a păcii din Kosovo, sub egida Uniunii Europene (EULEX), au fost premiaţi cu medalii de către pereşedinţia României.

În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul dovedit pe timpul executării misiunilor, şapte ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române au primit Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn de război, iar 47 de subofiţeri jandarmi au primit Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a-III-a, cu însemn de război.  Cei 54 de jandarmi medaliaţi au făcut parte din cel de-al doilea contingent care a acţionat în Kosovo, din momentul preluării misiunii de către Uniunea Europeană, începând cu luna decembrie 2008.  Jandarmii români participă la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo, din anul 2002, timp de şapte ani acţionând sub egida ONU.


          Începând cu 10 decembrie 2008, Detaşamentul de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române dislocat în Kosovo execută misiuni şi se subordonează operaţional Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo, după realizarea transferului de responsabilitate între ONU şi UE. Faţă de precedentele mandate (sub egida ONU), care se derulau pe o perioadă de un an, mandatul EULEX are o durată de şase luni.

Misiunea internaţională continuă sub egida UE, în baza solicitării oficiale adresate României de către Consiliul Uniunii Europene, pentru punerea Detaşamentului de Jandarmi Români dislocat în provincia Kosovo sub mandat ONU, la dispoziţia Misiunii EULEX Kosovo, precum şi în baza solicitării Hotărârii C.S.A.T. nr. 172 din 18 decembrie 2007, privind aprobarea participării României cu 115 jandarmi şi 60 de poliţişti la misiunea UE din Kosovo, până la încheierea mandatului acesteia. Această misiune se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Uniunea Europeană,  respectiv contribuţia română la efortul general de asigurare a păcii şi siguranţei în  Europa.

În acest sens, România poate aduce o contribuţie semnificativă la efortul Uniunii Europene de menţinere a unui climat normal pe continent, iar Jandarmeria Română, ca forţă de poliţie cu statut militar este aptă să îşi aducă aportul la dezvoltarea unei capacităţi militare flexibile şi interoperabile, capabilă să conducă simultan o serie de misiuni civile şi militare în scopuri diverse, corespunzătoare celor mai probabile situaţii. Un avantaj al Jandarmeriei Române îl reprezintă în special experienţa dobândită în operaţiunile internaţionale (participă din anul 2002 la misiunea de menţinere a păcii în provincia Kosovo, sub egida ONU).


Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite