Jandarmii argeşeni au participat la un stagiu de pregătire în Olanda
0
În perioada 03-06.11.2010 un reprezentant al compartimentului Prevenirea şi combaterea criminalităţii din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş a participat la cursul de documentare privind politicile locale referitoare la controlul consumului de băuturi alcoolice în Olanda.
Activitatea s-a desfăşurat ca urmare a invitaţiei Institutului Olandez de Politică a Alcoolului – STAP, adresată Jandarmeriei Române – Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, în cadrul proiectului DRAIN, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda, prin programul MATRA.
Participarea la această activitate a avut drept scop dezvoltarea unui schimb de bune practici la nivelul instituţiilor principale cu responsabilităţi în domeniul implementării politicii privind alcoolul, urmărindu-se dezvoltarea unui model integrat de prevenire a consumului de alcool la nivelul comunităţilor locale din Olanda şi România.
Stagiul de pregătire a avut un caracter preponderent practic, politica olandeză de limitare a consumului de băuturi alcoolice având la bază 2 principii : nu se comercializează alcool şi nu trebuie permis consumul de băuturi alcoolice minorilor sub 16 ani şi nu se vând băuturi alcoolice celui deja aflat în stare evidentă de ebrietate.
Au fost prezentate modalităţi de acţiune conform cărora tinerii cu vârsta între 12 şi 18 ani, care comit fapte antisociale pe fondul consumului de alcool, sunt incluşi cu acordul lor şi al părinţilor într-un proiect, în care pot opta pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale sau pentru participarea la un curs instructiv-educativ şi desfăşurarea unor activităţi în folosul comunităţii.
Un exemplu concret privind importanţa cooperării între forţele de poliţie şi proprietarii de localuri de localuri a fost reliefat prin prezentarea gestionării unor probleme legate de consumul de alcool de către o asociaţie din Utrecht . Astfel , în cazul în care o persoană creează probleme pe fondul consumului de alcool, în oricare din localurile asociaţiei şi este preluat de poliţie, pe lângă sancţiunea aplicată persoana respectivă primeşte şi interdicţia de a mai avea acces în oricare dintre localurile asociaţiei pe o perioadă determinată.
Totodată a fost prezentat rolul Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Consumatorului care a prezentat modul de desfăşurare a verificărilor la un agent economic. Cu această ocazie, a fost explicat în detaliu un sistem format dintr-o cameră video instalată la casele de marcat ale marilor comercianţi, un detector de coduri de bare ataşate băuturilor alcoolice aflat tot la casa de marcat şi un calculator, utilizat de un operator, via Internet, prin care se urmăreşte detectarea, după fizionomie, a minorilor care încearcă să cumpere băuturi alcoolice.
Un alt instrument intens folosit de autorităţile olandeze îl reprezintă scrisorile către părinţi, citaţiile şi adresele către serviciile de protecţie a copilului, în situaţia în care sunt depistaţi minori care cumpără ori consumă băuturi alcoolice.
Activităţile de documentare s-au finalizat în data de 06.11.2010 participanţii considerând, în mod unanim, că acestea au fost extrem de utile.
Reamintim că anterior acestui stagiu de pregătire , Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş a desfăşurat activităţi susţinute în cadrul proiectului: acţiuni preventiv-educative, participare activă la grupuri de lucru, identificare puncte de vânzare băuturi alcoolice situate în apropierea instituţiilor de învăţământ preuniversitar precum şi faptul că în data de 17.06.2010 Consiliului Local al municipiului Piteşti a adoptat Hotărârea nr. 201 privind unele măsuri referitoare la prevenirea şi combaterea consumului de alcool în rândul minorilor, iar Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş a primit competenţe prin acest act normativ de a constata şi sancţiona anumite fapte care constituie contravenţii (art. 5-6).