Jandarmii, cu ATV-ul pe urmele hoţilor de lemne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii vor păzi Parcul Naţional Piatra Craiului împotriva braconierilor şi a celor care taie arbori ilegal. În acest scop, Inspectoratul de Jandarmi Argeş a semnat un protocol de colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului

Jandarmii argeşeni sunt hotărâţi să protejeze natura. Nu vor face acest lucru doar prin spiritul lor ecologic, ci o vor păzi de infractori care încalcă legea în interesul propriu.

În acest sens, Inspectoratul de Jandarmi a încheiat un protocol de colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului pentru a organiza acţiuni de prevenire şi combatere a faptelor care se abat de la lege şi care sunt comise pe raza ariilor protejate din judeţul Argeş.

Timp de un an jandarmii vor proteja cele 3434 de hectare incluse în categoria zonelor de conservare specială din judeţ, printre acestea numărându-se Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului şi Cheile Dâmboviţei.

Cu ATV-ul pe urmele hoţilor

Cele două instituţii, Inspectoratul de Jandarmi Argeş şi Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului, vor întreprinde mai multe proiecte pentru aplicarea legislaţiei din domeniul protecţiei mediului. Aşadar, ascunşi printre copaci sau urcând cu ATV-ul pe cărări de munte, jandarmii îi vor pândi pe braconieri şi pe hoţii de lemne pentru a-i prinde în flagrant. În plus, oamenii legii vor organiza filtre şi controale la maşinile încărcate cu lemne pentru a verifica dacă au fost tăiate legal, dar vor şi patrula, pe jos şi cu o Dacia camionetă 4x4 pentru a descuraja infractorii.

“Se vor organiza şi executa în comun acţiuni pe teritoriul ariilor naturale protejate în zonele şi locurile cunoscute cu potenţial ridicat pe linia comiterii de fapte ilegale precum braconajul cinegetic, tăierile ilegale de arbori, acţionând prompt împotriva celor care încalcă prevederile legale în aceste zone”, a declarat locotenentul Liviu Sîia, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Argeş.

Pădurarii, bătuţi de hoţii de lemne
Jandarmii vor încerca să prevină şi actele de agresiune îndreptate împotriva pădurarilor, aceştia fiind adesea ameninţaţi, înjuraţi şi chiar bătuţi de hoţi. La începutul anului trecut un angajat al Ocolului Silvic Câmpulung a ajuns la spital după ce a fost bătut de trei hoţi de lemne. Pădurarul Răducu Geantă, de 31 de ani, din comuna Stoeneşti i-a surprins pe cei trei în timp ce tăiau lemne fără autorizaţie şi dorind să-şi facă meseria şi să confişte copacii doborâţi şi să-i sancţioneze pe cei trei, s-a trezit asaltat de o ploaie de pumni şi picioare, fiind transportat la Spitalul din Câmpulung cu fracturi şi contuzii. Agresorii au fost cercetaţi, în stare de libertate, pentru ultraj.

“Am mai avut situaţii în care şi personal tehnico-ingineresc a fost agresat şi în zona Bughea, Valea Mare, Lereşti. La bădeni în mod sistematic se întâmplă”,a declarat Vasile Dobre, şeful Ocolului Silvic Câmpulung. 





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite