Iulian Călin scoate fără să clipească din buzunar cartonaşul roşu când i se aduc injurii pe teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Călin a fost pălmuit de unul dintre fotbaliştii căruia i-a dat catronaşul roşu
Iulian Călin a fost pălmuit de unul dintre fotbaliştii căruia i-a dat catronaşul roşu

Tânărul piteştean face parte din noul val de "fluieraşi" de mare perspectivă care au absolvit şcoala argeşeană de arbitraj. Intransigent, scoate din buzunar cartonaşul roşu ori de câte ori un fotbalist are un comportanent neadecvat pe gazonul de fotbal.

Şcoala de Arbitraj din Argeş scoate cavaleri ai fluierului pe bandă rulantă. După Cristina Dorcioman şi Edi Dumitrescu, care au ajuns deja în elita arbitrajului românesc, noul val de arbitri care bat la porţile afirmării îl are în prim plan pe Iulian Călin. La 23 de ani, tânărul piteştean a fost promovat în lotul de arbitri pentru Liga a III-a, cu calificativul „excelent”. Până să ajungă să arbitreze în Liga a III-a, Iulian Călin s-a călit pe maidane, în campionatul judeţean de fotbal, unde a a vut parte de multe meciuri cu clinciuri.  Am avut mult de furcă cu fel de fel de fotbalişti indisciplinaţi pe care i-a pus la punct repede, scotând fără să clipească din buzunar cartonaşul roşu. „Niciodată nu stau la discuţii cu jucătorii care sunt recalcitranţi. Ori de câte ori se impune scot din buzunar cartonaşul roşu şi îl trimit pe jucătorul indisciplinat în afara gazonului fără să stau pe gânduri”, precizează Iulian Călin.


A fost pălmuit de un fotbalist căuia i-a dat „roşu”


În periplul său pe terenurile din campionatul judeţean de fotbal, piteşteanul nu a ezitat să fliere sfârşitul meciului înainte de finalul timpului regulamentar. „Atunci când lucrurile degenerează pe teren, întrerup jocul. Spre exemplu, la un meci între AS Stolnici şi AS Recea, în urmă cu trei ani, am fluierat sfârşitul jocului în minutul 80. Jucătorii celor două formaţii s-au luat la bătaie pe teren”, îşi aminteşte „fluieraşul” piteştean. Pe gazon s-a confruntat şi cu acte de violenţă la adresa lui. „La un alt joc, tot din campionatul judeşean, un fotbalist căruia i-am arătat cartonaşul roşu pentur un fault dur, mi-a adresat injurii şi chiar mi-a dat o palmă peste faţă. A fost prima palmă şi sper şi ultima pe care am primito din postura de arbitru. Şi la acel meci am flueirat finalul înainte de expirarea celor 90 de minute regulamentare”,   completează Iulian Călin. De arbitraj s-a apucat la 17 ani, după ce o accidentare gravă i-a pus capăt carierei de fotbalist. „Înainte de a ajunge arbitru, am jucat fotbal la juniorii clubului Dacia Ştefăneşti. Jucam meci de meci şi aşteptam la ziua încare voi ajunge mare, însă o fracură de tibie şi peroneu mi-a spulberat visul. Am fost operat, iar recuperarea a durat un an. Ulterior, mi-a fost frică să mai pun piciorul pe minge şi m-am orientat către arbitraj”, povesteşte tănărul cavaler al flueirului.


Vrea să ajungă printre cei mai buni cinci arbitri din ţară

În ascensiunea sa un rol important l-au avut Cornel Sorescu, fost arbitru divizionar A, actualmente observator la meciurile din Liga I, şi Mihai Ghiberdel, preşedintele Şcolii de Arbitri din Piteşti. „ Am fost monitorizat în 30 de meciuri, înainte de a fi promovat în lotul pentru Liga a III-a. Domnii Cornel Sorescu şi Mihai Ghiberdel au avut mare încredere în mine şi am avut multe de învăţat d ela ei. Mi-au spus că am reale abilităţii, că sunt serios în tot ceeea ce fac şi să nu mă abat de pe acest drum, pentru că voi ajunge sigur printre cei mai buni arbitri din ţară”, spune Iulian Călin. La 23 de ani, Iulian Călin este pe val în arbitraj, şi are tot timpul din lume să ajungă acolo unde şi-a propus. „ Vârsta limită până la care poţi arbitra în Liga I este 45 de ani. Am suficient timp să ajung şi eu acolo. Pentru asta muncesc zi de zi. Citesc cărţi de specialitate, urmăresc zeci de meciuri de fotbal săptămânal pentru a ajunge să arbitrez în primul eşalon valoric. Visul meu este acum să ajung în primii cinci arbitrii ai ţării”, conchide Iulian Călin. Dincolo de pregătirea şi instuirea teoretică, ştie că şi condiţia sa fizică trebuie să fie excelentă pentru a urca în vârful piramidei. „ În fiecare zi alerg zeci de kilometri pentru a fii într-o formă fizică cât mai bună. Sunt partide în care alerg mai mult decât fotbaliştii”, spune Iulian Călin

Întrebări şi răspunsuri


Ai un model anume după care te inspiră în cariera de arbitru?


Idolul meu este arbitrul Lugos Mitchel. Este intransigent, serios în tot ceea ce face pe gazon, din postura de arbitru. Pur şi simplu, ştie să ţină jocul în mână- Dintre arbitrii români în activitate, îmi plac Sebastian Colţescu, Laexandru Deaconu şi Ovidiu Haţegan.


De ce arbitrajul românesc duce lipsă de credibilitate?

Este nedrept ce se spune despre arbitrajul românesc. Nu-i deloc adevărat că ducem lipsă de arbitri de valoare. Problema este că noi, arbitrii din noul val, putrăm povara unei moşteniri care nu ne reprezintă. Într-adevăr, a existat o perioadă în care arbitrajul românesc ducea lipsă de credibilitate. Însă conducătorii de fotbal trebuie să înţeleagă că acele vremuri au apus. Eu cred că cei care care incriminează arbitrajul nu fac altceva decât să găsească scuze pentru eşecul formaţiilor lor. 

Ce-i place


În timpul liber, îmi place să mă plimb şi să călătoresc. De diecare dată când am prilejul merg cu prietenii la munte să mă relaxez două, trei zile. Şi biliardul îmi place. La sfârşit de sătămână, când nu am meciuri de arbitrat şi nu merg la munte, ies cu grupul meu de prietenii în oraş la biliard.”

Ce nu-i place


„ Nu-mi plac ipoccrizia şi minciuna. Nu-i înţeleg pe cei care nu au curajul să-ţi spună ce au de spus în faţă. Când sunt cu tine, îţi zîmbesc. După ce pleci, te bârfesc. Detest asta.”

Profil: Iulian Călin
Data naşterii: 18 februarie 1987 (Piteşti)
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti- specializarea Kinetoterapie
Familie: necăsătorit

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite