Ionuţ Codrea duce "Zimbrul carpatin" pe culmile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Codrea a fost, de trei ori, campion naţional la concursurile de turism sportiv, iar acum are propria asociaţie prin intermediul căreia organizează competiţii şi acţiuni de ecologizare

Ionuţ Codrea, Johnny – pentru apropiaţi, este, de 10 ani, preşedintele ONG-ului „Zimbrul Carpatin”, club înfiinţat în 1985 de salariaţii de la fosta fabrică de piese auto Piteşti, actuala Subansamble.

Printre fondatori s-a numărat şi tatăl lui Ionuţ, de la care fiul a moştenit dragostea pentru munte şi pentru protecţia mediului. Cei 60 de membri ai acestei asociaţii sunt din Piteşti, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Târgu-Jiu, Piatra-Neamţ şi au vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani.

Din 2000, clubul s-a afiliat la Federaţia Română de Turism Sportiv, lucru care îi dă dreptul să puncteze în campionat.

La 5 ani a urcat pe munte
Ionuţ este o fire activă. Se declară îndrăgostit până peste cap de munte. Spune că aşa a fost de când se ştie.  

„La 5 ani am urcat prima dată pe munte şi de atunci an de an merg de cel puţin 3-4 ori la munte. Cel mai des am urcat pe Făgăraş, pentru că e cel mai aproape, dar am fost şi pe Piatra Craiului, care e cel mai periculos, şi pe Munţii Ciucaş, acolo mi s-a părut cel mai ciudat”, explică Ionuţ Codrea.

Tânărul spune că pentru un pasionat al muntelui echipamentul adecvat este o condiţie esenţială.

„Eu recomand mereu echipamentul. Cu muntele nu e de joacă, aşa că trebuie să ai neapărat la tine: bocanci, pelerină, lanternă, fluier, brichetă şi trusă medicală, obligatorii la orice ascensiune”, îndeamnă tânărul

De trei ori campion naţional

Pentru că iubeşte muntele, Ionuţ nu s-a dat în lături nici de la competiţiile de gen. Din 1991 şi până în 1997 el a făcut cursuri de orientare de performanţă la Palatul Copiilor.

A ieşit de trei ori campion judeţean, iar din 1997 s-a reprofilat pe  concursurile de turism sportiv.

„Am ieşit campion naţional de trei ori. Probele erau de regularitate, adică un traseu pe munte de circa 5-6 ore, în care trebuie să te încadrezi într-un timp dat şi să găseşti nişte posturi de control, apoi altă probă: orientare viteză, în care să trebuie să foloseşti busola pentru a găsi nişte posturi contra timp, proba teoretică constă în întrebări grilă din meteo, floră, zonă, sanitară şi ecologie, proba de alpinism şi cea culturală, în care trebuia să cânţi şi să faci o scenetă umoristică”, povesteşte Ionuţ.

El îşi aminteşte unul dintre cele mai reuşite momente din concursurile de până acum.

„Cea mai tare competiţie a fost naţionala de la Cumpăna, în 1999. Concuram la juniori, iar favorita era echipa Penicilina Iaşi, care erau cei mai tari de până atunci. Dar nu ştiu cum am făcut noi că la start ne-am încurcat şi noi şi ei şi au ajuns cei de la Argessis Piteşti pe primul loc. Aşa că noi am ajuns ultimii, asta la proba de regularitate. Acum, mai era cea de orientare. Am făcut noi nişte calcule şi ne trebuia să-i batem cam cu zece minute pe Argessis şi cu vreo şase pe Penicilina, ca să câştigăm. Poligonul era mai dificil, nu era circular, era în formă de stea, dar, cu ceva noroc, i-am făcut cu 15 minute şi am ieşit campioni”, povesteşte Ionuţ.

Ecologizări în tot judeţul

Prin intermediul asociaţiei al cărei preşedinte este, Ionuţ a organizat mai multe acţiuni de ecologizare, cea mai recentă dintre ele fiind între 18 şi 19 septembrie, în comuna Dâmbovicioara, când s-au strâns peste 300 de saci de gunoi.

„Pe lângă aceasta am mai făcut ecologizări la Piscu-Negru, pe Transfăgărăşan, în zona cabanei Voina sau în Pădurea Trivale, iar în primăvară plantări de puieţi”, spune el.

PROFIL:

Născut. 8 februarie 1980, în Piteşti
Studii. Master în Resurse Umane, la Universitatea din Piteşti
Familie. Are o soră mai mică

Ce îi place: „Întotdeauna mi-au plăcut sinceritatea şi oamenii care nu fac compromisuri”
Ce nu îi place: „Nu îmi place în ce stadiu a ajuns ţara din cauza unor parveniţi care ne conduc de 20 de ani”


Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt trăsăturile care vă definesc pe tine şi pe membri asociaţiei?

Ne place competiţia, adorăm aventura şi iubim muntele. Suntem cu toţii veseli, optimişti şi cu poftă de viaţă. Ne fac fericiţi prieteniile care ne leagă, concursurile la care participăm şi acţiunile de ecologizare


Care au fost cele mai de amploare acţiuni organizate de „Zimbrul carpatin”?

„Am făcut, în 2003, Cupa liceelor la orientare şi ecologie, cu trei etape zonale şi o etapă în Trivale. În 2004 am organizat etapa de campionat în cadrul Federaţiei, la Piscu Negru, la care au participat 32 de cluburi din toată ţara, în total cam 400 de oameni. În anul acela am primit premiul pentru cea mai bună organizare de etapă.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite