Ionela Iulia Cosac - ziua este psiholog şi seara instructor de aerobic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Cosac ajută fetele să fie în formă
Iulia Cosac ajută fetele să fie în formă

Tânăra are o viaţa alertă şi mereu pe fugă. Îşi împarte timpul între meseria de psiholog şi cea de instructor de aerobic, iar la sfârşit de săptămână îşi face timp pentru cele două cursuri postuniversitare pe care le urmează.

Pe Iulia Cosac o puteţi întâlni în cursul săptămânii, aproape în fiecare seară la Energy Gym, o sală de fitness din oraş. Lucrează aici ca instructor de aerobic. La prima vedere pare o fiinţă energică ce nu oboseşte niciodată. Nici în viaţa de zi cu zi, Iulia nu oboseşte, întrucât îşi împarte timpul între două job-uri şi cele două cursuri postuniversitare pe care le urmează.


Ziua, Iulia Cosac este psiholog la un cabinet particular, iar seara modelează trupurile piteştencelor care vor să arate bine, ca instructor de aerobic. În week-end merge la facultate, unde este student la cursurile postuniversitare de Reconversie Informatică şi de Psihoterapia Familiei şi a Cuplului. De unde atâta energie? Din artele marţiale.


Multiplă campioană la judo
Tânăra câmpulungeancă a practicat judo de performanţă şi a fost multiplă campioană naţională. Medaliile şi diplomele sale sunt expuse la Muzeul sportului Argeşean şi pentru performanţele sale a fost numită cetăţean de onoare al Piteştiului.


“Sora mea mai mare făcea sport aşa că am urmat-o Părinţii m-au dus la nataţie ca să învăţ să înot, iar la judo pentru că eram foarte activă. Au zis să mă dea la un sport care implică mai multă disciplină şi mi-a plăcut. M-am implicat şi rezultatele vorbesc.”, spune judocana.


Psihologia i-a plăcut pentru că poate ajuta oamenii să se autocunoască, dar şi ştiinţele exacte au fost pe placul instructoarei de aerobic, care spune că sportul, psihologia şi matematica se îmbină foarte bine.


“În matematică înveţi să ai obiective, să ai finalitate, raţionament. În psihologie înveţi cum să te cunoşti, cum să te canalizezi pe acele obiective. În matematică ştii cum să le urmezi, cum să le finalizezi. Psihologia vine cu contextul, cu socialul, ştii să interacţionezi diferit, iar sportul e forma de refacere, de revigorare, zona în care renaşti.”, mărturiseşte tânăra psiholog.


Mai întâi elev, apoi profesor de aerobic
Iulia Cosac a devenit instructor de aerobic prin intermediul unei colege de facultate care lucra la sală şi avea nevoie de o înlocuitoare. La început elev, apoi profesor, tânăra a acceptat provocarea.


“În primă fază am spus că de la judo la aerobic este diferenţă. Dar totodată mi-am spus că judo este un sport al gândirii, înseamnă creativitate, viteză şi am spus că nu cred că e mai greu de atât. Am încercat şi am reuşit.”, recunoaşte sportiva.


Instructoarea spune că ritmul muzicii este cel care dă tonul în exerciţiile de aerobic. Muzica trebuie să fie ritmică, iar exerciţiile vin pe moment, în funcţie de tipul lor: pentru tonifiere, pentru abdomen, pentru fesieri, pentru braţe. Fiecare trebuie făcute într-o anumită ordine şi în funcţie de public.


Psihologie în aerobic
Ca să încurajeze fetele mai leneşe, Iulia Cosac se foloseşte de psihologie şi le aminteşte scopul pentru care au venit la aerobic: să arate şi să se simtă mai bine. Pot face acest lucru doar dacă execută corect exerciţiile şi se detaşează de lene. 


Dacă ar fi să aleagă între pasiunile şi joburile sale, Iulia nu ar renunţa la niciuna. A ales psihologia familiei pentru că, spune ea “un copil se confrontă cu foarte multe probleme. De la nutriţie, la familie, antrenori cerinţe.”. Tânăra psiholog ia în calcul şi variant de a devein consilier pentru sportive, mai ales că are experienţă în ambele domenii.

Profil
Născută
: 1 septembrie 1983
Studii: Facultatea de Matematică şi Facultatea de Psihologie, Universitatea Piteşti;
Momentan urmează cursuri postuniversitare de Reconversie Informatică şi Psihoterapia Familiei şi a Cuplului;
Familie: Necăsătorită


Ce-i place: În primul rând îmi place sportul, nu pot trăi fără el. Fac sport de la vârsta de 8 ani. Îmi plac frişca şi fructele. Am făcut un an şi nataţie şi de aproape un an de zile sunt instructor de aerobic.
Ce nu-i place: Nu-mi place ciocolata pentru că e amară. Nu-mi place carnea, dar mănânc totuşi pt că am nevoie de ea. Nu-mi place să mint. Dacă îmi propun să fac un lucru, îmi cunosc limitele. În aerobic, persoanele vin şi spun că vor să slăbească. Eu le spun că dacă vom colabora, prin perseverenţă şi conştiinciozitate vom reuşi, dar trebuie să ne ajutăm reciproc. 


Întrebări şi răspunsuri:
De ce ai dat la Facultatea de Psihologie şi nu la Sport?
I.C.:
Ştiam că pot mai mult decât să fiu profesor de sport. Învăţam bine la şcoală şi vedeam că pot mai mult decât o andrenoare, chiar dacă îmi place foarte mult şi fac sport şi în timpul liber. Plus de asta, făcând performanţă am văzut şi multe deficienţe. Fac sacrificii care nu sunt bine cotate.


Ţi s-a întâmplat să te accidentezi în timpul vreunui antrenament sau concurs?
I.C.:
Da, mi s-a întâmplat. Am avut o luxaţie destul de severă la glezna stângă pe care am dus-o mult timp. Am avut destule accidentări şi la antrenamente, dar am vrut să fiu cea mai bună.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite