Portret: Ion Tunaru le învaţă fotbal pe argeşence

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Tunaru a înfiinţat echipa de fotbal feminin FC Alice & Tunes, în 2008
Ion Tunaru a înfiinţat echipa de fotbal feminin FC Alice & Tunes, în 2008

De mai bine de doi ani este antrenorul fotbalistelor de la FC Alice & Tunes Piteşti, echipă pe care a înfiinţat-o cu gândul de a dovedi că sexul frumos are un cuvânt de spus în lumea sportului rege.

După terminarea facultăţii, Ion Tunaru s-a căsătorit şi a avut cel mai frumos cadou la care a visat: fetiţa căreia cei doi proaspăt însurăţei de pe atunci i-au pus numele Alice. Singurul copil al familiei a devenit imediat raza care a luminat întreg căminul. În 1994, Ion Tunaru, care a practicat tenis de câmp, a hotărât să pună la punct două terenuri pentru acest sport în Trivale,  înfiinţând Tenis Club Alice & Tunes (Tunes fiind porecla sa din facultate, Alice - numele fiicei, iar „botezul” a fost făcut de soţie). Apoi, în cadrul clubului a apărut şi un teren de minifotbal pe iarbă, totul prin autogospodărire, spune el.

Din bancă... în liga întâi

De fotbal s-a apucat acum patru ani, când, în cadrul clubului al cărui patron este, a înfiinţat o astfel de secţie pentru copiii de 13 ani.

„I-am înscris în campionatul judeţean, dar din cauza neseriozităţii părinţilor şi a copiilor, am desfiinţat după tur, echipa pentru că nu veneau şi am rămas în prezent cu o secţie de copii mici, până în 10 ani”, explică antrenorul.

Ideea înfiinţarii unei echipe de fete i-a venit în timpul pregătirilor cu băieţii.

„Am văzut cum băieţii care se antrenau la mine mi-i tot luau alţii şi atunci m-am gândit să înfiinţez o secţie de fete, pentru că pe ele n-o să mi le ia nimeni. Dar n-a fost chiar aşa”, spune, cu zâmbetul pe buze, Ion Tunaru.

Echipa de fotbal feminin FC Alice & Tunes Piteşti a apărut pe 24 august 2008, făcându-şi debutul în prima ligă naţională. Cu experienţă puţină, dar cu multă dorinţă de a reuşi, fetele antrenate de Ion Tunaru au reuşit să termine campionatul pe locul 8 din 12.

„E mai greu de lucrat cu fetele”

„Am muncit din greu cu ele şi ne-am clasat pe locul 8, un loc bunicel, având în vedere că era primul campionat”, spune antrenorul care îşi aduce aminte că i-a fost dificil să selecteze fetele pentru alcătuirea lotului.

„Am făcut selecţii prin şcoli. A fost greu să le instruieşti, să le înveţi, să le formezi. Este mult mai greu de lucrat cu fetele, sunt ele mai dificile, nu dau foarte mare importanţă. Se întâmplă foarte des în ultimul timp să lipsească de la antrenamente. Sunt şi fete responsabile, cum este căpitanul Elena Mirică, de 28 de ani (cea mai în vârstă dintre fete) care poartă numărul 10, a fost şi la naţională, păcat că s-a accidentat repede şi mai sunt două fete, de altfel cele mai mici, de 16-17 ani, care promit”, spune Ion Tunaru.

Fetele nu au vestiar

Cea mai dificilă problemă în momentul de faţă este aceea că, deşi Primăria le-a pus la dispoziţie un teren sintetic, din cadrul Complexului Nicolae Dobrin, unde fetele se pot antrena şi unde pot disputa meciurile de acasă, nu există vestiare pentru ele.

„Am tot bătut pe la uşi în ultimul timp şi sperăm să se găsească şi pentru ele o cămăruţă, că, săracele, se schimbă în cimitirul de lângă”, spune Ion Tunaru.

Planurile antrenorului de fete pentru următoarea perioadă includ clasarea pe un loc mai bun în liga întâi, în momentul de faţă echipa aflându-se pe penultimul loc. În acelaşi timp, clubul le aşteaptă pe tinerele dornice de a face carieră în fotbal să se înscrie, cursurile de formare fiind gratuite.

PROFIL:

Născut. 29 iulie 1958, în comuna Văleni, Olt
Studii. Facultatea de Autovehicule Rutiere, Bucureşti (1984)
Familie. Căsătorit. Are o fiică de 23 de ani, Alice

Ce îi place. „Îmi place sportul foarte mult, fotbal, tenis, orice. Îmi iubesc foarte mult fiica, actualmente doctorand în SUA”

Ce nu îi place.
„Neseriozitatea nu-mi place. Nici minciuna nu pot s-o agreez.”


Întrebări şi răspunsuri.
Cum reacţionează părinţii când află că fetele vor carieră în fotbal?

Unii le susţin, iar alţii fac tot posibilul să le pună beţe în roate. Am chiar şi un exemplu. O doamnă a auzit-o pe fiica ei că vrea să se înscrie la noi şi m-a sunat că nu e bine, nu e normal pentru o fată şi că să le fac eu şi pe celelalte tinere din echipă să se răzgândească şi să renunţe.

Care sunt cele mai mici cursante ale şcolii de fotbal feminin?

Am o fetiţă de şapte ani care se mişcă foarte bine şi acum o săptămână mi-a venit o micuţă de cinci ani jumătate. Am întrebat-o pe mama ei a cui e dorinţa, a părinţilor sau a copilului, şi dumneaei mi-a spus că a copilului. Mă bucur că acesta este un caz fericit, şi părinţii o lasă să facă ce vrea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite