Ioan Kutie este singurul maestru al sportului din Argeș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică radioamatorismul din anul 1957 şi a primit titlul de maestru al sportului pentru acest domeniu pentru numeroasele titluri naţionale şi internaţionale obţinute la competiţiile de profil.


Şi-a făcut acasă propria staţie de transmisie recepţie acasă, prin intermediul cărei a contactat radioamatori din mai toate ţările lumii. I-au trecut prin mâini, de-a lungul carierei la transmisiuni, foarte multe informaţii clasificate, iar munca lui a fost una de foarte mare responsabilitate.


Aproape un deceniu de victorii
În perioada 1966-1974, Ioan Kutie a devenit unul dintre cei mai buni radioamatori din şară şi printre cei mai buni din lume. Timp de aproape zece ani a participat la mai toate concursurile naţionale şi internaţionale, obţinând mai mereu locuri fruntaşe. Multe dintre titluri le-a obţinut alături de coechipierul său, locotenentul colonel Ion Şerbănescu. „Concursurile se numeau campionate de radioamatorism viteză sală, adică se precia cine poate transmite şi recepţiona mai multe semne îmtr-un timp dat.  Recordul meu este de 290 de semne pe minut, adică de aproape trei ori mai mult decât este necesar pentru a obţine cea mai înaltă treaptă în acest sport, clasa întâi”, spune Ioan Kutie.


Legături radio cu întreaga lume
Comunicarea prin unde radio prin intermediul limbajului morse nu este deloc una uşoară, şi este singurul limbaj universal  atunci când orice altă formă de comunicare cade. Rolul celor care lucrează în transmisiuni se simte cel mai bine atunci când apare o situaţie de urgenţă, sau atunci când sunt transmise informaţii clasificate. „Trebuie să fii mereu concentrat, mereu atent şi să cunoşti foarte bine această formă de comunicare. Îmi amintesc că uneori, când ieşeam de la serviciu, parcă nici nu mai vedeam bine pe unde calc din cauza extraordinarei încordări în care lucram. În acest domeniu nu-ţi permiţi s ai o zi când nu te simţi bine sau nu eşti în apele tale”, spune singurul maestru al sportului din Argeş.  De-a lungul timpului, Ioan Kutie a realizat legători radio cu ţări de pe toate continentele lumii, inlcusiv cu radioamatori afltaţi în expediţii la Polul nord şi Polul Sud. „Când reuşeam să iau legătura cu un alt radioamator dintr-o anumită zonă a lumii, el trimitea apoi o confirmare, ca un fel de carte poştală, care mai apoi rămâne ca dovadă a acelei legături stabilite”, spune Ioan Kutie. Are peste 250 de astfel de confirmări primite de peste tot din lume, inclusiv Japonia, Albania, unde comunicarea în acest mod era interzisă, Etiopia sau orice alt colţ de lume.


Are un auz de excepţie
Pentru a fi un bun radioamator este nevoie de mai multe abilităţi. Mai întâi trebuie să-ţi placă tehnica, să înţelegi exact cum se transmit undele radio, trebuie să cunoşti limbajul morse şi să ai un auz de excepţie. Pentru a face performanţă în acest sport, e nevoie de mult mai mult. Ioan Kutie era, încă de copil pasionat de tehnică, de tot ce repara tatăl său. Mai târziu, cand a ajuns la liceu, a fost inclus în corul şcolii, însă vocea sa strica tot corul, aşa că a fost exclus. „Eram la cor în liceu şi aveam o voce aşa de rea încât stricam tot corul aşa că m-au exclus. Ureche muzicală aveam însă”, povesteşe Ioan Kutie. De-a lungul timpului a avut ţi ocazia de a-şi demonstra abilităţile şi a devnit campion mondial la radioamatorism şi multiplu campion naţional. În anul 1974 a fost declarat maestru al sportului. El a învăţat peste 1000 de oameni care sunt tainele comunicării prin limbaj morse, cu ajutorul undelor radio, iar acum face parte din Radioclubul judeţean, un club destul de popular. „Luna trecută a fost un concurs de radioamatorism la club şi au participat peste 100 de persoane. Avem câte un radioamator prin multe dintre localităţile din Argeş şi în Piteşti, mai sunt mult mai mulţi”, spune Ioan Kutie. La oraş însă, undele emise de staţiile radioamatorilor pot provoca mici neajunsuri vecinilor care uneori riscă să piardă sonorul pe vreun post tv.  „La oraş e mai dificil uneori pentru că se pate întâmpla să le bruiezi televizoarele şi radiourile vecinilor”, spune radioamatorul. 

Profil
Data și locul nașterii: 22 august 1940, Reghin
Studii: Liceul Teoretic „Alexandru Odobescu” la reghin, Şcoala Militară de Ofiţeri transmisiuni la Sibiu
Experienţă: Trei ani la construcţii de avioane, Subofiţer la transmisiuni în cadrul Armatei.
Stare civilă: căsătorit cu Filofteia, are doi băieţi, dragoş şi Răyvan
Ce-i place:
Meseria de radioamator, colectivul de radioamatorişti, spotul, competiţia. Apreciază inteligenţa, oamenii cu simţul umorului.
Ce nu-i place:
Politica şi faptul că adioamatoritii sunt băgaţi în seamă şi apreciaţi doar atunci când se întâmplă vreo calamitate care taie celelalte mijolace de comunicare.
Întrebări şi răspunsuri:
Cât de grea este această meserie?
Este un domeniu dificil. Trebuie tot timpul să fii concentrat pentru că greşelile nu sunt permise. Se lucrează în tensiune maximă. Este un cosum nervos foarte mare.
În cât timp se învaţă comunicarea prin limbajul morse?
Depinde foarte mult de persoană, de abilităţile fiecăruia pentru acest domeniu. Am întâlnit oameni care au învăţat cât de cât acest limbaj în 60 de ore de curs şi alţii care nu au putut învăţa niciodată.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite