Pitesti: Ilarie Isac, „Inventatorul” Simfoniei Lalelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Ilarie Isac, „Inventatorul” Simfoniei Lalelelor
Pitesti: Ilarie Isac, „Inventatorul” Simfoniei Lalelelor

„Simfonia Lalelelor” este o tradiţie şi un simbol al Piteştiului. Cel care a conceput-o este Ilarie Isac care ne mărturiseşte: „Intervenţia mea este urmarea apariţiei recente a unei aşa-zise „istorii a Simfoniei lalelelor” în care „istoricul” afirmă că nici eu, nici cei care m-au sprijinit(Gheorghe Pacea şi Valeriu Nicolescu) nu mai supravieţuim. Familia mea început să primească telefoane de condolanţe.Trăiesc, sun

Profil:
Data şi locul naşterii: 3 ianuarie 1933, la Pojogeni, judeţul Gorj
Studii: Facultatea de Horticultură în cadrul Institutului Agronomic Bucereşti, 1957(Magna Cum laudae)
Experienţă: 20 de ani a lucrat la Ştaţiunea de Cercetări Pomicole de la Voineşti, unde a fost şi director, director la Direcţia de pomicultură din cadrul Ministerului Agriculturii.

Ce-i place:
Îmi plac oamenii care dau ceva din ceea ce au ei şi comunităţii. Nicolae Ştefan, un mentor al meu, este un asemenea om. La cei 85 de ani încă se implică major şi el a avut ideea de a-i învăţa pe oameni care sunt beneficiile ştiinţei în domeniul horticulturii. Îmi plac oamenii corecţi. Îmi place să văd multe şi să călătoresc. În fiecare an mă uit la Turul Franţei, nu doar pentru eveniment în sine, cât şi pentru imaginile care cu locuri aparte.

Ce nu-i place:
Nu-mi place să stau pe la uşi, indiferent ale cui ar fi. Nu-mi place impostura în administraţie, cercetare, învăţământ sau în orice alt domeniu. Din păcate, avem suficiente exemple de aşa ceva. Şi nu este atât de dureros că impostorii avansează cel mai repede, dar, prin asta, blochează adevaratele valori. Nu-mi place cum se dau la noi diplomele. Acum, orice vrea, poate să-şi ia diplomă de doctor. Pe scurt, nu-mi place amestecul de valori cu non-valori.

Două întrebări:
Cât de mult înseamnă „Simfonia Lalelelor” pentru Piteşti?
Anul acesta, cu ocazia organizării evenimentului, oraşul era plin de oameni. Piteştenii sunt încântaţi de această sărbătoare a florilor care a dus faima oraşului în lume. E o manifestare pe care e păcat să nu o perfecţionăm. „Simfonia Lalelelor” este un eveniment celebru şi pune în ansambulu realizărilor  edilitar-gospodăreşti.
Ce trebuie să facem să îmbunătăţim evenimentul pe care, practic, l-aţi „inventat”?
Este nevoie, în primul rând, de o nouă locaţie care să permită etalarea frumosului. De asemena, am propus propus şi alegerea unor tematici de la an la an, pentru a nu banaliza manifestarea.  „Simfonia Lalelelor” ar trebui să devină o instituţie cu caracter permanent, care să se preocupe de previzionarea ediţiilor viitoare. Acestă instituţie ar trebui să editeze şi o revistă prin intermediul căreia să se facă schimb de informaţii cu alte organizaţii similare din ţară şi străinătoate.


„Simfonia Lalelelor” este o tradiţie şi un simbol al Piteştiului. Cel care a conceput-o este Ilarie Isac care ne mărturiseşte: „Intervenţia mea este urmarea apariţiei recente a unei aşa-zise „istorii a Simfoniei lalelelor” în care „istoricul” afirmă că nici eu, nici cei care m-au sprijinit(Gheorghe Pacea şi Valeriu Nicolescu) nu mai supravieţuim. Familia mea început să primească telefoane de condolanţe.Trăiesc, sunt cetăţean al Piteştiului, fiu al Argeşului, am satisfacţia ca acum 33 de ani am conceput şi dat acestui oraş şi judeţului, o manifestare pe care am botezat-o „Simfonia Lalelelor”.

O idee devenită tradiţie
Ilarie Isac este omul care s-a gândit să organizeze la Piteşti o expoziţie florală. În 1977, acesta tocmai preluase conducerea unei instituţii centrale, de certetare horticolă, amplasată la Mărăcineni. Într-o zi de primăvară, în vreme ce se îndrepta către o mare întrunire administrativă, a trecut prin zona teatrului şi a văzut lalelele. „Venind de le Calea Bucureşti către teatru am dat peste lalele. Era o minunăţie cromatică. Unele erau înflorite, altele încă nu. A văzut atunci o paletă întreagă de culori, aşezate foarte portivit din punct de vedere cromatic, al taliei şi epocilor de înflorire. Un adevărat portativ! Atunci mi-am notat într-un carneţel „o sărbătoare a florilor”. Dar cel mai portivit mi s-a părut denumirea de „simfonie”. Fiind un specialist în domeniul, Ilarie Isac s-a gândit cum s-ar putea organiza o asemena sărbătoare în acest oraş. Vizitase, de asemena, mai multe expoziţii floricole permanente din Olanda, Franţa şi Germania. „Am avut norocul de a face un stagiu de pregătire în Franţa, la Palatul Versailles. Acolo am văzut expoziţii florale tematice carem-au inspirat”, spune părintele Simfoniei piteştene. Primul căruia aceasta i s-a destăinuit cu privire la ideea organizării unei asemena sărbători la Piteşti a fost Gheorghe Pacea, iar al doilea, primarul de atunci al oraşului, Valeriu Nicolescu. În 1978, în perioada 6-9 mai, s-a organizat, la Piteşti, prima ediţie a „Simfoniei Lalelelor”. De atunci, an de an, Piteştiul devine gazda unui eveneiment unic în ţară.

Visul nu s-a împlinit în totalitate
La acea vreme, Ilarie Isac văzuse acest eveminet ca pe unul grandios care ar fi trebuit să cuprindă mai multe secţiuni. În primul rând, trebuia organizată o expoziţie de interior, cu aranjamente florale şi noutăţi în domeniul floricol. Un al doilea segment se referea la organizarea de simpozioane tehnico-ştiinţifice(gazda fiind Trustul Pomicol, înfiinţat tot de Ilarie Isac). Poate cea mai importantă secţiune, care nu a fost nicodată realizată, se referea la o expoziţie horticolă permanentă. Arhitectul de atunci al oraşului, Ernst, trebuia să se ocupe de conceperea acestei expoziţii, care să fie organizată” pe o suprafaţă de 20 de hectare, la Valea Teilor. Lucrările au început, dar pentru că un prim-secretar partid, Ion Sârbu, nu a agreat ideea, planul a rămas nefinalizat. „În acest moment, expoziţia a căpătat un caracter comercial, ceea ce nu este obligatoriu un lucru rău. Este, însă, necesar să ducem această expunere a florilor într-un alt spaţiu, deschis, unde oamenii să poată admira în voie îmbinarea dintre frumuseţea naturală a florilor şi măiestria oamenilor”, spune Ilarie Isac.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite