Pitesti: Claudiu Şuţan - Inventatorul care şi-a dorit şi a obţinut performanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Claudiu Şuţan - Inventatorul care şi-a dorit şi a obţinut performanţa
Pitesti: Claudiu Şuţan - Inventatorul care şi-a dorit şi a obţinut performanţa

Claudiu este piteşteanul care a participat la salonul de inventică de la Geneva şi s-a întors în ţară cu două medalii de aur. A participat la mai multe târguri internaţionale de inventică, cele mai importante fiind cele de la Bruxelles şi Geneva. Tânăr şi ambiţios, a visat la performanţă şi a obţinut-o. A avut o copilărie fericită, „chiar peste media vremii” şi de aceea, spune el, reuşeşte să fie atât de optimist ac

Profil: 17 noiembrie 1973, Piteşti
Studii: Doctorand la Universitatea din Bucureşti(sub îndrumarea prof. univ. dr. Ion Mihăilescu, singurul român care a obţinut premiul Galileo Galilei), master în fizică nucleară aplicată, Facultatea de fizică la Universitatea din Bucureşti, secţia fizică nucleară aplicată
Titlu: inginer fizician cu specializarea fizică nucleară aplicată
Experienţă: Din 2003 este asistent universitar la Catedra de Fizică şi Chimie la Facultatea de Ştiinţe, Universitatea din Piteşti
Premii obţinute: Două medalii de aur la Geneva, medalie de argint la Bruxelles.

Ce-i place:
Îmi place meseria mea, aceea de profesor, chiar dacă, înainte să ajung să predau, pe vremea când eram student, nu mă vedeam în această poziţie. Îmi plac oamenii veseli. Iubesc muntele, îmi place să schiez şi apreciez şi sporturile motorizate. Muzica preferat este rock-ul clasic şi îmi place să citesc literatură SF. Desigur că, momentele cele mai plăcute sunt cele pe care le petrec alături de fiul meu, Alexandru, şi de soţia mea, Anca.

Ce nu-i place:
Incultura, în primul rând. Le spun mereu studenţilor că trebuie să ştie bine limba română, asta înainte chiar de a ştii fizică. Nu-mi plac oamenii care confundă seriozitatea cu inteligenţa. De cele mai multe ori, acestea două nu au nimic de-a face.

De ce aţi ales fizica?
Nu am ales eu fizica, ci fizica m-a ales pe mine. Când eram în clasa a VII-a, am participat la olimpiada naţională de fizică şi am fost premiat. Dirigintele meu din liceu, Conf. univ. dr. Viorel Malinovschi a fost următorul  mentor în acest domeniu. Când am dat la facultate, am ales fizica pentru o ştiam şi nu trebuia să mai învăţ foarte mult.
Cum se obţine performanţa?
Cu siguranţă, muncind! A doua condiție este perseverența și , uneori, norocul! Mi-am dorit performanţă, asta am visat întotdeauna. La Geneva nu am ajuns dintr-o întâmplare, ci a fost visul meu. Salonul de inventică de la Geneva este cel mai mare, cel mai bine organizat şi cel mai prestigios din lume, şi cele două medalii de aur obţinute acolo reprezintă  împlinirea unui vis.


Două medalii de aur la Geneva
Claudiu Șuțan a participat pentru prima data la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva în anul 2006, cu o invenție reprezentată de o nouă tehnologie de obținere a efectelor luminoase dinamice.  A fost susținut de o firmă de publicitate din București  cu această ocazie. În anul următor a fost sprijinit de către o firmă de construcții-tâmplărie termopan din Pitești. A participat cu o invenție în domeniul respectiv și a câștigat medalia de aur. Claudiu este un optimist incurabil și niciodată nu vorbește despre lipsa de sprijin din partea statului sau cel puțin nu asta își dorește să fie scos în evidență.

Idei de viitor
„O idee care nu este pusă în practică nu are nicio valoare”, spune Claudiu şi acesta este principiul după care îşi ghidează activitatea. Pentru viitor, în paralel cu punerea în practică a primelor invenții, lucrează la dezvoltarea unei tehnologii de îmbunătăţire a protecţiei laterale în caz de impact pentru autoturisme. Dincolo de activitatea ca inventator, vrea să-i ajute pe studenţi să înființeze o organizaţie pentru ingineria mediului. Sfatul lui pentru studenţi şi pentru tineri în general este acela de a-şi alege cariera în funcţie de ceea ce le place să facă. „Indiferent ce ai face, trebuie să te duci cu plăcere la serviciu, e singura cale spre performanță” spune Claudiu.

Internetul aduce progres
Spre deosebire de majoritatea părinţilor care le interzic copiilor să stea în faţa calculatorului, Claudiu consideră că fiul să trebuie să înveţe cât mai mult cu privire la acest instrument al progresului. Desigur, în toate este nevoie de un echilibru. „Copilul cel mai bine învaţă jucându-se. Eu îl voi lăsa pe Alexandru să se joace pe calculator, pentru că astfel va învăţa şi este absolut necesar să cunoască bine acest domeniu.  Internetul şi calculatorul sunt instrumente ale progresului.” Claudiu este pasionat de progresul tehnologic: „Aş trăi un milion de ani numai din curiozitatea de a vedea cum a evoluat lumea din punct de vedere tehnologic.” 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite