Pitesti: „ Intrarea în biserică a Maicii Domnului” este renovată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica din centrul oraşului Piteşti, ce poartă hramul „ Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, este în proces de renovare. Puţini piteşteni ştiu că aceasta este unul dintre cele mai valoroase şi vechi monumente istorice din Piteşti.

Acest lăcaş de închinare şi sfienie datează de sute de ani. Atunci când s-a început turnarea fundaţiei lăcaşului  a fost găsită la bază o piatră de temelie ce datează din 1540, aparţinând unui vechi lăcaş de maici.  „ Se ştie că maicile întemeietoare sunt maica Magdalena şi maica Dorotea.  A fost găsită piatra de temelie datând din 1540. Prima construcţie de care este amintită în scrierile bisericeşti a fost una de lemn. Însă, cu mult timp în urmă aceasta a luat foc.”, povesteşte preotul Victor Grigorie.  În 1870 s-a construit biserica în forma de astăzi. În 1930 a avut loc ultima refacere a clădirii, realizată de către Gheorghe Popescu Broşteni. Acesta a adăugat construcţiei încă 2 turle. Tot atunci au fost concepute şi picturile pe care le puteţi admira şi astăzi. Acestea au fost făcute de renumitul pictor Dumitru Belizarie. 

Lucrări de recondiţionare intense
Ultima oară când au avut loc lucrări de reparaţie a Bisericii, a fost în 1988. Atunci au fost recondiţionate doar picturile. În prezent s-a început un întreg proces de renovare a acestui lăcaş sfânt. „ Am refăcut jgeaburile, acoperişul şi burlanele. Urmează să ne ocupăm de tencuială. De recondiţionarea superbelor picturi şi icoane vechi se ocupă un absolvent al Facultăţii de Teologie din Piteşti, secţia Artă Sacră. Cred că până la sfârşitul anului vom termina toate lucrările.” , declară preotul.

Un lăcaş căutat de credincioşi
Biserica „ Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” este una din cele mai vizitate centre de cult din oraşul nostru datorită situării sale. „ De fiecare dată când am ocazia trec pe aici să mă închin bunului Dumnezeu. Este o locaţie centrală şi mi se pare la îndemână să vin aici. Mă atrage fiindcă ştiu despre vechimea ei.”, spune Mariana Moise, 50 ani , contabilă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite