Piteşti: Instituţiile din judeţ au fost paralizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Instituţiile din judeţ au fost paralizate
Piteşti: Instituţiile din judeţ au fost paralizate

Salariaţii din Administraţia Publică,  Învăţământ, Sănătate şi Poliţie au făcut astăzi  grevă generală.

 
 Piteştenii care astăzi au avut treabă pe la Primărie, au rămas surprinşi când au aflat că  instituţia nu are astăzi program cu publicul. ,, Venisem să depun nişte  documente pentru că am cumpărat o garsonieră, pentru băiat, în Piteşti. Am venit tocmai de la Valea Mare şi-am bătut  drumul  degeaba, că n-am ştiut că-i grevă.” spune Marin Joiţa, 49 de ani.

 La Finanţe, aceeaşi poveste. Cei câţiva argeşeni hotârâţi să-şi plătească impozitul pe venit chiar în ziua grevei au făcut cale-ntoarsă. “Ştiam că-i grevă dar auzisem că o treime din activitate e asigurată, sau, cam aşa ceva. Mi-a venit prin poştă o decizie de impunere, pentru declaraţiile depuse în primăvară, iar zilele astea e termenul scadent. Tot aveam drum în Centru şi-am zis să-ncerc, că poate am noroc. Dar n-a fost să fie!”, spune Aurelian Dică, 38 de ani, şofer. 

Nici Casa Judeţeană de Pensii n-a avut astăzi program cu publicul iar în  grevă  au fost şi asistetele, infirmierele şi medicii sindicalişti din spitale argeşene care au asigurat doar o treime din activitate. Astăzi nu s-au făcut internări decât pentru cazurile care au constituit urgernţe, şi tot  doar pentru urgenţe s-au recoltat şi analize. Cei care au venit cu trimiteri de la medicul de familie pentru diferite investigaţii  sunt nevoiţi să revină mâine.

Bucătăresele  de la Spitalul Judeţean i-au anunţat pe bolnavi că n-au din ce să le gătească 
 Medicii, infirmierele şi asistentele au protestat în curtea  unităţii." La Spitalul Judeţean  personalul nu are astăzi ce să le dea de mâncare bolnavilor  Pentru că nu sunt bani. Spitalul Judeţean , ca şi celelalte unităţi  sanitare din judeţ şi din ţară este înglodat în datorii”, anunţa în această  dimineaţă Doina Fănică, liderul Sindicatului Sanitas Argeş.

 Tot mâncarea de acasă a fost de bază
„ Am vorbit cu fiică-mea să-mi aducă o supă de-acasă. Oricum nu mă bazam eu pe mâncare de la spital. Au şi doctorii dreptate să facă grevă, că, dacă bani nu sunt, de unde mâncare? De unde medicamente? Cu ce să ne vindece? “, spune Maria, una dintre pacientele Secţiei Chirurgie.

 Cei mai mulţi dintre bolnavii internaţi  la Spitalului Judeţean au aşteptat cuminţi  în saloane să-i viziteze rudele şi prietenii.

,, Cred că şi  pacienţii înţeleg disperarea noastră. Odată cu aplicarea noii legi a salarizării ni se vot tăia aproximativ  40% din venituri  fără să se ţină cont de complexitatea  activităţii din acest domeniu, de profesionalismul oamenilor. Sănătatea este o prioritate pentru  guvernanţi doar în campaniile electorale. În 2010 vor fi îngheţate salariile , ni se vor tăia  fondurile de premiere şi multe alte drepturi şi cred că cei mai mulţi angajaţi nu vor mai fi motivaţi  să lucreze în sistem.“ adaugă Doina Fănică. 

 Elevii , sigurii care s-au bucurat  de greva bugetarilor
 Mulţi dintre elevi nici n-au trecut  pe la şcoală . Cei câţiva  care au intrat astăzi în clase  au scăpat de cursuri şi evaluări. Nu a fost şi cazul Liceului Teoretic Ion Barbu care nu s-a aliniat  la  greva bugetarilor.

 ,,  La Ion Barbu,  70% dintre profesorii liceului şi-au chemat elevii la ore,î nsă, per total, în Argeş, 93% dintre profesorii membri SIPA nu au făcut ore . ” , spune Adrian Voica , lider SIPA Muntenia.

Pentru că aproape în fiecare unitate de învăţământ există şi profesori care nu sunt membrii de sindicat, ore s-au mai ţinut şi în alte şcoli.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite