Îngrijorător: Numărul salariaţilor argeşeni, în continuă scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la o lună la alta, numărul salariaţilor din Argeş este în continuă scădere. În topul disponibilizărilor din ultimul an conduce grupul PIC, care a dat afară 714 oameni.

Criza pare fără limite în judeţul nostru. După ce, în ultimul an s-au închis aproape 3000 de firme din cauza impozitului forfetar şi a lipsei unei susţineri din partea statului, şi numărul salariaţilor este în continuă scădere.

La 31 iulie erau înregistraţi, în Argeş, 133 500 de angajaţi, în scădere cu 484 de oameni faţă de luna precedentă şi cu 11 052 mai puţini, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Criza a fost cea care a determinat această reducere constantă a numărului de angajaţi. În unele domenii îşi spunea cuvântul, în anii trecuţi, caracterul sezonier al slujbelor, pe când acum se observă în mod general o reducere a personalului de la o lună la alta, fie din cauza închiderii firmelor, fie din restructurări de personal”, spune Dumitru Petrescu, inspector în cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Argeş.

Cele mai multe persoane, adică 5773 au plecat, în ultimul an, din industrie şi construcţii,  5097 din servicii, iar alte 182 de persoane nu mai lucrează în agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

Dar nu numai numărul de angajaţi a scăzut, ci şi salariul încasat de argeşeni. Conform aceleiaşi statistici, câştigul salarial mediu net a fost în luna iulie de 1285 de lei, mai mic cu 5,5%, în comparaţie cu luna iunie 2009. 

Pic, în fruntea disponibilizărilor
Aflat până nu demult în fruntea listei bogătaşilor judeţului, grupul PIC, deţinut de fraţii Penescu a ajuns, după arestarea lui Cornel Penescu, considerat creierul afacerilor, în topul companiilor cu cele mai multe concedieri.

Nu mai puţin de 714 oameni au fost daţi afară începând cu luna iulie 2009, atât de la hypermarketul PIC, cât şi de la firmele de taximetrie şi construcţii, televiziunea sau ziarul deţinute de familia Penescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite