Icoane gigant şi săpunuri din lapte de capră, la Târgul handmade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştiul n-are un târg special de Sfânta Maria, dar are unul hand made care acoperă şi marea sărbătoare. Comercianţii de produse unicat au adus în centrul Piteştiului de toate, de la icoane sfinţite până la cosmetice şi gablonţuri

Mare, înrămată şi pe deasupra şi sfinţită. Icoana Maicii Domnului tronează pe caldarâm, sub corturile comercianţilor veniţi, de sâmbătă, la târgul din centrul Piteştiului. Enoriaşele mai evlavioase îşi fac cruce când o văd şi parcă şi-ar dori-o în sufragerie. Preţul, un pic cam piperat pentru un obiect de cult, la face să se mai gândească înainte de a-şi da jumătate de pensie pe Prea Sfânta.

„N-am mai văzut o icoană atât de mare decât în biserici. E frumoasă, pe margine parcă-i poleită-n aur, dar e prea scumpă. Nu-mi permit să dau 500 de lei pe una, oricât mi-ar plăcea. Dacă ar mai lăsa la preţ, parcă m-aş învoi să scot 100-150 de lei din buzunar, deşi soţul sigur n-o să fie de acord”, spune Doina Zamfira, de 61 de ani.

S-ar putea mulţumi cu una mai mică şi, poate, la fel de eficientă, pentru că vânzătorul garantează, de dincolo de tejghea, că toate icoanele sunt sfinţite, şi cele de 5 lei şi cele de 10 şi celelate, până la 500.

Sunt şi cumpărători sceptici care nu par să aprecize prea mult obiectele de cult expuse.

“Nu-nţeleg ce este hand made la icoanele acestea. Bineînţeles, sunt valorease prin ceea ce reprezintă, dar nu-mi dau seama cum se justifică preţurile lor exorbitante. Par un fel de fotografii înrămate. Înţeleg să fi fost icoane pictate pe lemn sau pe sticlă; atunci, da, şi-ar fi meritat banii, dar aşa...!”, spune Magda Luca, de 37 de ani.

Clienţii mai puţin evlavioşi, care nu ţin să plece acasă cu icoane sau candele, pot opta pentru câteva din celelate obiecte expuse: bijuterii unicat făcute din sticlă, lemn, sârmă, materiale textile sau fimo, obiecte de artizanat, tricouri pictate manual ori maiouri accesorizate cu mărgele, fabricate în serii mici.

Săpun din lapte de capră cu aromă de brad

Doamnele care se respectă sau domnii care caută un cadou deosebit pentru Măriile dragi, pot alege unul dintre uleiurile aromate de masaj sau săpunurile cu ingrediente naturale mai puşin obişnuite.

“Avem un săpun cu lapte de capră şi aromă de mentă, portocală  şi brad, care îngrijeşte, purifică şi parfumează pielea, o serie de produse de catifelare, bogate în vitamina E, cu ulei de cătină, săpunuri 100% naturale, cu ulei de palmier, cocos, floarea soarelui şi sâmbure de strugure, săpunuri cu adaosuri de cătină şi porumb sau de gălbenele, tei şi muşeşel”, explică Miruna Balaban , comerciant.

Preşurile variază în funcţie de gramaj. De la 0,7 - 1,5 lei, pentru săpunurile de 15 grame, până la 85 de lei, în cazul produselor vrac. Clienţii se găsesc destui!

“Am luat mai mult din curiozitate. M-a impresionat mirosul foarte plăcut şi eco şi-am zis că n-ar fi rău să-l testez pe pielea mea. Mi-am făcut, singură, un cadou de Sfânta Maria”, spune Mariana Angelescu, de 49 de ani.


Târguri de Sfânta Maria

Astăzi, la Piscani are loc tradiţionalul Târg de Sfânta Maria, cu bâlciul care niciodată n-a lipsit de la eveniment. Grătarele vor sfârâi toată ziua, iar berea şi vinul vor curge până diseară în pahare. Şi în Oraşul Basarabilor e târg. Cei care merg, astăzi, în pelerinaj la Mânăstirea Curtea de Argeş se pot opri la zecile de standuri cu obiecte de artizanat instalate la doi paşi de lăcaşul de cult sau pot savura un mic şi o bere sub corturile colorate, amplasate la tot pasul, încă de săptămâna trecută.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite