ÎPS Calinic nu mai vrea preoţi noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de Teologie Pastorală a rămas fără studenţi, după ce Arhiepiscopul Calinic a refuzat să-i binecuvânteze pe candidaţi. Ierarhul susţine că Biserica nu are nevoie de şomeri şi că absolvenţii de Teologie sunt suficienţi pentru încă 50 de ani de acum încolo. La admiterea din acest an, jumătate din posturi au rămas neocupate la Universitatea din Piteşti.

Admiterea din acest an a fost una dezastruoasă pentru Universitatea din Piteşti. Dintre cele 4779 de locuri puse la dispoziţia celor interesaţi, doar jumătate s-au ocupat, conform cifrelor furnizate recent de instituţia de învăţământ superior, după încheierea înmatriculărilor. Astfel, pentru sesiunea de toamnă vor fi valabile 2251 de locuri.

Facultatea de Teologie este, de departe marea perdantă a acestei admiteri. După ce, în luna martie, Arhiepiscopia anunţa că nu se va mai organiza admitere la secţia de Teologie pastorală, care îi pregăteşte pe viitorii preoţi, conducerea universităţii contrazicea această decizie şi spunea că nu sunt probleme. Cu toate acestea, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului nu a mai dat binecuvântare pentru înscrierea la această secţie, motiv pentru care toate cele 85 de locuri au rămas neocupate. 

“Este nepotrivit să mărim șomajul în sânul Bisericii”

“Toţi cei care intrau la această secţie aveau nevoie de binecuvântarea Înaltpreasfinţitului. Cum nu a fost dată, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Vă daţi seama că este o mare pierdere pentru Universitate, dar nu avem ce face. Sperăm să dea acest acord măcar în toamnă, deşi cred că doritorii s-au îndreptat deja spre alte facultăţi de profil din ţară”, ne-a spus prof. univ. dr. Gheorghe Crivac, prorector al Universităţii din Piteşti.

Motivaţia Arhiepiscopului se bazează pe faptul că locurile în biserici s-au ocupat, iar eventualii absolvenţi ar fi rămas şomeri.

„Eparhia Argeșului și Muscelului, are deja absolvenți de teologie pentru o bună perioadă de timp de aici înainte, pentru încă 50 de ani. Este nepotrivit să mărim șomajul în sânul Bisericii, deși Eparhia Argeșului și Muscelului nu a semnat niciun contract ca să fie obligată la angajarea absolvenților, din cadrul Teologiei, în sânul Bisericii argeșene”, ne-a declarat ÎPS Calinic.

La Ştiinţe Economice s-au ocupat un sfert din locuri

Nici la alte facultăţi situaţia nu este roz. La Ştiinţe, Matematică, Socio-Umane şi Electronică nici măcar locurile subvenţionate nu s-au ocupat, astfel că 52 de posturi fără plată vor fi puse în joc la admiterea din toamnă, care va începe la 1 septembrie.

La Facultatea de Ştiinţe Economice, din cele 1150 de locuri cu taxă, s-au ocupat doar un sfert, iar la Ştiinţe Juridice şi Administrative nici jumătate dintre cele 385 de locuri nu au fost dorite de bacalaureaţi. La polul opus, facultatea cea mai căutată a fost cea de Mecanică şi Tehnologie, la care, din cele 370 de locuri, doar 30 au rămas libere.

Reprezentanţii Universităţii sunt de părere că promovabilitatea scăzută de la bac, de numai 37,14% a fost de vină pentru numărul mic de studenţi acceptaţi în acest an.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite