Haos în spitalele din Argeș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia pe sănătate a județului bulversează  pacienții. Închiderea Spitalelor de la Rucăr, Mozăceni  și Domnești și transformarea celui de la Călinești în secție a Pediatriei, pune pe drumuri cei aproape 100.000 de oameni arondați la unitățile de pe lista neagră a Ministerului Sănătății. Ca să-și caute sănătatea,  oamenii se bulucesc pe la spitalele rămase în picioare care, și așa, abia făceau faț


Strategia de sănătate a județului a taiat, în Argeș,  aproape  300 de paturi. O nenorocire pentru sutele de pacienți puși pe drumuri și pentru miile de locuitori ai comunelor Rucăr, Mozăceni, Domnești și Călinești care nu mai știu încotro s-o apuce ca să se-ngrijească de sănătate.  Migrarea pacienților va  duce, inevitabil la supraaglomerarea spitalelor rămase în picioare. La județean, deja efectele au început să se vadă.

"În ultima lună s-a remarcat o creştere a numărului de urgenţe şi internări, dar n-aş putea acum să dau o cifră exactă. Este logic să se întâmple aşa, după închidererea unor spitale şi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor să crească şi mai mult. Va fi greu pentru noi, deoarece acelaşi număr de cadre medicale trebuie să asigure asistenţa medicală la un număr sporit de oameni", ne-a spus Dragoş Şerb, director medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.
De vineri, Călineștiul nu mai are pacienți

 Vineri, la Spitalul  Dr Ion Crăciun de la Călinești a fost efectuată ultima externare. Conducerea unității a sperat până în ultima clipă că va câștiga bătălia cu Ministerul Sănătății și că spitalul  va continua să funcționeze ca unitate de sine stătătoare. N-a fost așa, pentru că, în cele in urmă spitalul  și-a pierdut personalitatea juridică. Unitatea devine, totuși, secție a Spitalului de Pediatrie din Pitești și va funcționa cu  65 de paturi din cele 101 pe care le deținea.

 “Ambulanțele nu ne-au mai adus pacienți încă de luna trecută, însă oamenii au continuat să vină la noi cum au putut: cu mașina, cu căruța, pe picioare. Internări s-au mai făcut și în cursul lunii aprilie, însă după ce am fost anunțați că unitatea devine secție a Pediatriei, am așteptat ca cei în jur de 40 de pacienți pe care îi mai aveam să  se vindece  și să poată pleca acasă, iar pe 6 mai am efectuat și ultima externare!”, explică Rina Boață , managerul Spitalului Călinești.  Localnicii care în ultima săptămână au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost nevoiți să bată drumul până la Pitești.

„Trebuia să ne lase spitalul. Am fost tratat aici, în aprilie, pe ultima sută de metri și n-am avut de ce să mă plâng pentru că la noi, la Călinești, întotdeauna au fost condiții foarte bune. Acum nu știu ce-o să mai fac dacă o să am probleme. O să mă duc la Pitești, așa cum au făcut vecinii mei, sau o să mă primească și pe mine  la secția asta de copii?”  se-ntreabă Florian Albu, 60 de ani, unul dintre ultimii  pacienţi ai Spitalului de la Călinești.

Aceeași dilemă o au mai toți locuitorii  comunei care așteptă, cu sufletul la gură, să afle ce specializări va avea secția de la Călinești. În două trei zile se va ști dacă, pe lângă copii, la Călinești vor putea fi, totuși, tratați și adulți.

Azile de bătrâni în loc de spitale


Dacă la Călinești tot au mai fost internați pacienți, de luna trecută la Mozăceni și Rucăr n-au mai fost primiți bolnavi iar cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au plecat spre alte spitale. La Mozăceni va fi înfiinţat, luna aceasta, un cămin de bătrâni cu 30 locuri, și un centru de permanenţă  cu ambulanţă. Spitalul Rucăr a fost și el închis și va deveni, la rândul său, azil de bătrâni, cu 40 de locuri, centru de permanenţă și centru de ambulanţă.
Laboratorul de analize (acreditat RENAR) al Spitalului Domnești şi cel de radiologie vor funcţiona la Spitalul Judeţean Argeş, ca şi secţii. Nici aici nu s-au mai făcut internări din aprilie iar  localnicii au fost puși pe drumuri către alte spitale. În locul spitalului  de la Domnești va funcţiona un centru de permanenţă care va fi extins, staţie de ambulanţă, şi un azil de bătrâni, cu  50 de locuri.
 


Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite