Hanul Gabroveni din Piteşti se vinde la jumătate de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea şi terenul aferent se dau acum cu puţin peste 750 000 de euro, faţă de 1,5 milioane de euro cât costa până în luna februarie. „Super oferta” nu pare să-i încânte nici acum pe reprezentanţii autorităţilor locale sau pe bogătaşi, care spun că nu rentează să cumperi hanul, în care trebuie să investeşti încă o dată suma respectivă.

“Han vechi de 134 de ani, odinioară o bijuterie, acum o clădire în deteriorare, caut cu disperare un cumpărător!”. Asta ar grăi, dacă ar putea, Hanul Gabroveni de pe strada Sfânta Vineri din Piteşti. Sunt ani buni de când cei 25 de proprietari ai clădirii şi terenului din “buricul” oraşului, reuniţi în societatea SC Neptun SA vor să vândă tot, dar nu reuşesc. Au încercat la Primărie, care, din 2004, de când clădirea a devenit monument istoric, are drept de preempţiune, au încercat şi la Direcţia de Cultură şi Culte din cadrul Consiliului Judeţean Argeş, dar răspunsul a fost mereu acelaşi: preţul este prea mare, iar bugetele instituţiilor sunt mici, mai ales acum, pe timp de criză.

“Preţul a scăzut la jumătate”

În luna februarie a acestui an, a avut loc Întâlnirea generală a acţionarilor, la care s-a stabilit ca preţul pentru fiecare din cei 934 de metri pătraţi, cât are terenul, să fie de 650 de euro, cu 350 de euro mai puţin decât fusese fixat anul trecut.

“S-a luat decizia ca preţul să scadă, din cauză că nu a fost nicio persoană interesată să cumpere. Anul trecut costa, cu totul, 1,5 milioane de euro, acum a ajuns la 752. 804 euro. Vrem să-l dăm cât mai repede. Atâtea clădiri vechi au fost cumpărate şi ulterior transformate cu bani investiţi, dar nu ştiu de ce pe aceasta nu o vrea nimeni”, se plânge Mioara Haliţ, directoarea  SC Neptun SA.

Primăria n-are bani

De cealaltă parte, autorităţile locale spun că nu ar merita investiţia în această clădire.

 “E insalubru, iar rezistenţa este şubredă, acestea sunt motivele pentru care nimeni nu e interesat să cumpere Hanul Gabroveni. Cine l-ar achiziţiona, ar trebui să bage  foarte, foarte mulţi bani pentru a-l reabilita, chiar încă o dată pe atât. Noi nu am dispus şi nici nu vom dispune, în viitorul apropiat, de bani pentru cumpărarea lui“, ne-a spus Cornel Ionică, viceprimar al municipiului  Piteşti.

Pe lângă terenul şi clădirea care se văd din stradă, în spatele hanului se mai află o suprafaţă de 181 de metri pătraţi, în care funcţionau, în urmă cu zeci de ani, grajdurile unde cei care poposeau la han îşi lăsau caii.

“Cu acel teren s-ar părea că rezolvăm ceva. E o firmă care ar fi interesată să cumpere, suntem încă în tratative cu ei, că mai cumpără un teren de lângă al nostru”, mai spune Mioara Haliţ.

Hanul Gabroveni are o suprafaţă construită de 567 metri pătraţi. Are subsol, cu două beciuri, parter cu 18 camere şi un etaj cu 20 camere, un teren de 934 metri pătraţi şi o anexă de 181 metri pătraţi. Doar patru spaţii din interiorul clădirii sunt închiriate de persoane juridice.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite