Hacker şi proxenet, aflaţi în spatele gratiilor, povestesc cum s-au apucat de “meserie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Colegiului Naţional Alexandru Odobescu au avut ieri ocazia să asculte nişte mărturisiri şocante făcute de doi deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi. Doi tineri care îşi execută pedeapsa în spatele gratiilor le-au povestit elevilor cum au ajuns aici şi i-au sfătuit să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut şi ei, într-o lume în care tentaţii există la tot pasul.

Costi, de 28 de ani, a absolvit liceul şi a ajuns la Penitenciarul Colibaşi pentru trafic de persoane, fiind implicat în “afacere” cu soţia sa. Tânărul le-a povestit elevilor cum a pornit pe acest drum periculos, modul în care erau racolate fetele pentru a fi scoase “la produs” şi cum au ajuns şi el şi soţia sa în spatele gratiilor.

,,Pe de o parte este mai bine că am ajuns în închisoare, deoarece  mi-am reevaluat sistemul de valori şi prietenii adevăraţi, familia fiind singura care m-a susţinut în aceste momente”, a spus Costi.

Pasiunea pentru calculatoare dusă la extrem
Richard, 23 de ani, era la momentul arestării student anul I la Informatică. A început cu o pasiune pentru electronică, aceasta fiind mai târziu dezvoltată în pasiunea pentru calculatoare. Tatăl, ofiţer, după o misiune în Afganistan, i-a făcut cadou un computer, iar mama, văzând că băiatul nu se mai dezlipea de computer şi ajunsese să piardă nopţile în faţa ecranului şi să nu mai mănânce, aduce un specialist care i-l parolează. Aşa începe pasiunea pentru soft, demontează calculatorul şi în două săptămâni îi sparge parola. Ajunge un apreciat hacker în lumea prietenilor de pe net, comite mai multe fraude electronice - clonare de carduri, licitaţii fictive - fiind cu greu identificat şi arestat de organele de poliţie specializate în infracţiuni electronice.

Tânărul şi-a ispăşit prima pedeapsă în penitenciar, însă după eliberare a revenit la vechile obiceiuri. A continuat să cocheteze cu infracţiunile şi a căzut din nou în ispita câştigului rapid, consumând şi cocaină.

Elevii au apreciat foarte mult sinceritatea cu care cei doi tineri privaţi de libertate şi-au relatat experienţele şi modul deschis în care şi-au recunoscut greşelile şi şi-au exprimat sentimentele.

"De dumnezeu ce să spun, n-a fost lângă mine când am avut nevoie de el, dar cred în ce spunea Albert Alain: <<prefer să cred în Dumnezeu cât trăiesc, şi când mor să aflu că de fapt nu există, decât să nu cred în el şi la moarte să aflu că, de fapt, există>>. Nu mă risc!"

Elevii le-au adresat întrebări celor doi deţinuţi referitoare la circumstanţele în care au ajuns să consume droguri, să comită infracţiuni, viaţa în penitenciar şi planuri de viitor după liberare.
 
Concluziile pe care tinerii le-au tras în urma acestei întâlniri au fost:
- viaţa nu începe cu drogurile, dar se poate termina cu ele;
- cereţi ajutor dacă aveţi probleme ( părinţi, profesori, preot, consilier şcolar, ONG specializate, etc)
- alegeţi cu grijă modelele de viaţă

Tema întâlnirii a fost prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor. Acţiunea a fost iniţiată de conducerea colegiului şi se înscrie în seria  activităţilor incluse în programul educaţional  Învaţă să spui NU!,  program conceput şi desfăşurat de penitenciarul Colibaşi încă din anul 2007.

Cele două cazuri au fost selecţionate pentru a transmite elevilor aspectele negative şi pierderile legate de povestea lor de viaţă şi aspectul negativ al privării de libertate.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite