UPDATE: Copos e strâns la pungă. Greva generală de la Ana Imep continuă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de oameni au ieşit în această dimineaţă în faţa Ana Imep pentru a protesta faţă de eşuarea negocierilor dintre sindicat şi patronat, în privinţa majorărilor salariale.

UPDATE: ora 16.30: Negocieri fără rezultat

După două runde de negocieri desfăşurate în această după-amiază, sindicaliştii şi patronatul Ana Imep nu au ajuns la un consens. Conducerea societăţii a oferit 80 de lei majorare salarială care să intre în vigoare de la 1 octombrie, precum şi plata integrală, tot în această lună, a  primei de Crăciun rămasă neachitată de anul trecut şi 5% cotă de participare la profit, cu condiţia ca primele pentru cele două mari sărbători din an să nu se mai acorde. Sindicaliştii nu au acceptat, motiv pentru care greva continuă şi mâine între orele 7.00 şi 15.00.

ora.12.00

Sindicatul Liber Independent  „Solidaritatea” a declanşat, în această dimineaţă, începând cu ora 7.00, grevă generală pe termen nelimitat la fabrica de motoare electrice Ana Imep, al cărei patron este, din 1996, George Copos. Cei peste 500 de salariaţi sunt nemulţumiţi că patronatul nu a acceptat majorarea salarială de 220 de lei solicitată de sindicat.

„În mai 2010, George Copos ne-a promis că ne indexează salariile cu rata inflaţiei, urmând să aibă loc o creştere salarială. În luna septembrie, însă, Copos şi-a luat cuvântul înapoi şi n-a mai recunoscut ce ne-a promis. Noi am cerut 220 de lei şi pentru participarea la profit, iar conducerea nu vrea să ne dea decât 40 de lei de la 1 octombrie, încă 40 de lei din 2011 şi 215 lei să-i împartă în şase rate, cine ştie când, cu condiţia ca aceşti bani să acopere inclusiv inflaţia 2011, ofertă cu care, bineînţeles, n-am fost de acord”, spune viceliderul sindical, Ion Rădoi.

Protest cu talangă şi tobe

Angajaţii de pe cele patru linii de producţie au ieşit în curtea fabricii, strigând: „Să vină Copos!”, „Hoţii!”, „Demisia” şi „Vrem salarii!”. Ei au fost „acompaniaţi” de două tobe, un bidon de plastic şi o talangă în care au bătut cu putere.

VEZI AICI IMAGINI DE LA GREVA ISCATĂ ÎN ACEASTĂ DIMINEAŢĂ!

Oamenii spun că li se cuvine majorarea salarială pe care o cer, pentru că în 2009, profitul obţinut de această societate a fost de 5,1 milioane de lei, cu 700 000 de lei mai mult decât şi-a propus conducerea.

„Banii aceia nouă ni se cuvin. Dar noi muncim pe salarii de mizerie, deşi ne-am dat tot interesul, am fost disciplinaţi. Ne-a ajuns şi nouă cuţitul la os”, se plânge Maria Radu, angajată.

Protest cu fluiere, tălăngi şi tobe

„Ne ameninţă că ne dau afară, că se va pune lacătul pe fabrică. Nu au ei cum să închidă fabrica asta atât de profitabilă”, spuneau, la unison, în această dimineaţă, mai mulţi muncitori.

La intrarea în instituţie, sindicaliştii au postat un mesaj jignitor la adresa patronului „Să nu te încrezi în darurile grecilor şi în cuvântul lui Copos”, au scris aceştia pe o pancartă alăturată uneia pe care trona avertismentul „Grevă generală”.

Costum de la mâna a doua pentru patronul Copos

În urmă cu două săptămâni, angajaţii au făcut o grevă de avertisment, fără niciun rezultat. Mai mult, atunci, patronul le-ar fi spus oamenilor că nu are cum să le majoreze salariile, pentru că el însuşi nu şi-a mai cumpărat un costum de doi ani.

„Noi am zis aşa: o să punem mână de la mână şi o să-i cumpărăm un costum. Dar nu ne permitem unul nou din salariile noastre mici, ci o să-i luăm unul de la second hand”, spune o angajată.

Negocieri eşuate

La protest şi-a făcut apariţia şi Marin Cosmescu, directorul de personal.

„E o situaţie delicată pe care n-o putem rezolva aşa cum doriţi dumneavoastră”, a spus acesta în huiduielile angajaţilor. La ora 11, reprezentanţii sindicatului au mers la negocieri, fiind invitaţi de directorul general al Ana Imep, Gheorghe Bădescu. După aproape o jumătate de oră, nu s-a ajuns la nicio concluzie, pentru că patronatul nu a venit cu nicio ofertă. În aceste condiţii, angajaţii ameninţă că nu se vor întoarce la lucru până când salariile nu le vor fi majorate cu 220 de lei

Scurt istoric al Ana Imep

IMEP – Fabrica de motoare electrice Piteşti – companie de stat la acea dată, a fost fondată în 1967 ca o fabrică specializată pentru producerea motoarelor electrice pentru electrocasnice şi utilizare industrială. Producţia a debutat cu motoarele universale şi motoarele monofazate cu inducţie. După câteva luni s-a dezvoltat producţia motoarelor trifazate cu inducţie pe baza unei licenţe tehnologică şi de producţie modernă dobândită de la CEM-Franţa (în prezent ABB). În anii care au urmat au fost dezvoltate noi tipuri de motoare, în principal pentru industria electrocasnicelor şi pentru industria auto. În 1996, ANA Group, cu George Copos patron, a achiziţionat 51% din acţiunile IMEP. În prezent, fabrica exportă 90% dintre motoarele pentru maşini de spălat rufe, maşini de uscat rufe şi hote de bucătărie către Turcia, Italia şi Anglia. Din 2600 de angajaţi câţi avea fabrica la preluare, numărul acestora a ajuns acum la 554.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite