Piteşti: Grevă generală în şcolile din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bac-ul la competenţe digitale s-a amânat astăzi. “GREVĂ” scria azi de dimineaţă pe tablele din clase. Profesorii nu s-au prezentat la ore, iar elevii care au venit la şcoală au făcut cale întoarsă. Părinţii sunt supăraţi pentru că cei mai afectaţi de această situaţie sunt elevii, care au pierdut o zi de şcoală, iar Bacalaureatul a fost întrerupt.

Linişte deplină în şcolile din Argeş în această dimineaţă. Sunetul clopoţelului şi veselia elevilor nu au mai fost auzite pe coridoare. Orele nu s-au ţinut întrucât profesorii au protestat pentru nerespectarea drepturilor salariale, neaplicarea legii 221/2008 şi adoptarea noii legii a educaţiei.


La greva generală au luat parte aproximativ 7000 de profesori afiliaţi la SIPA Muntenia şi peste 1400 afiliaţi la Sindicatul Spiru Haret. Înainte de a declanţa greva generală, pe 19 martie sindicatele au pichetat Prefectura, iar pe 31 martie au declanşat greva de avertisment de două ore. Cum nu au ajuns la un consens cu Ministerul Educaţiei, profesorii au suspendat astăzi desfăşurarea probei la competenţele digitale din cadrul Bacalaureatului.


“Elevii sunt doar marionete”
Părinţii sunt nemulţumiţi de protestul profesorilor şi spun că în această situaţie elevii sunt doar nişe marionete.
“Părinţii şi elevii sunt doar muhaiele, marionete, nişte victime ale sistemului şi a tot ceea ce se întâmplă. Am fost de dimineaţă cu copilul meu la şcoală, am văzut că nu se fac ore şi l-am luat cu mine la serviciu. Ce era să fac, să-l las pe străzi? Dacă dădea o maşină peste el, cine răspundea? Că eu l-am trimis la şcoală, la ore. Materia pierdută când o recuperează?Asta e educaţia pe care o dorim pentru copiii noştri?”, a declarat Silviu Făgăraşu, preşedintele Comitetului de Părinţi de la Colegiul Naţional Liceal “Zinca Golescu”, din Piteşti.


“Nu e normal ca această grevă să afecteze activitatea elevului, mai ales Bacalaureatul. Greva se putea face în altă zi. Copiii sunt demoralizaţi, speriaţi. Nu trebuia să se ajungă la asta, cel puţin nu astăzi, când e bac-ul. Am fata în clasa a 12-a şi sunt speriată că se poate ajunge la ceva mai rău, să nu dea bac-ul sau să nu termine clasa. Niciunui părinte nu îi este uşor.”, a spus Elena Dumitru, de 40 de ani.


“Nu sunt de acord cu greva”

Nici profesorii vechi nu sunt de acord cu greva. “Înainte profesorul avea statut de profesor, iar elevul îşi ştia locul. Acum profesorul e servitor. Nu sunt de acord cu greva, n-am participat niciodată la aşa ceva. Nu trebuie să stau eu cu mâna întinsă să-mi dea Guvernul. Salarii proaste am avut toată viaţa, am trăit din meditaţii. Până nu se pune învăţământul pe picioare, să înveţe carte serios profesorii în facultate, nu se rezolvă nimic.”, spune revoltată Steluţa Istrătescu, de 70 de ani, fostă profesoară de limba engleză.


Profesorii de la Universitatea Piteşti au fost singurii care nu au făcut astăzi grevă generală. Studenţii au mers la cursuri ca în orice zi. Membrii Sindicatului Liber al Universităţii Piteşti au ales să nu protesteze deloc deoarece “în învăţământul superior care se autofinanţează în mare parte nu sunt nemulţumiri majore şi dacă sunt, se rezolvă prin justiţie”, conform lect. univ. dr. Mircea Bărbuceanu, vicelider al SLUP Piteşti. În schimb, profesorii afiliaţi la Asociaţia Sindicală a Universităţii Piteşti au făcut grevă japoneză ”pentru că mulţi studenţi sunt plătitori de taxă şi fac naveta şi n-am vrut să fie afectaţi de acţiunea noastră”, a declarat Liviu Mazăre, liderul de sindicat.


Elevii care trebuiau să suţină astăzi proba la competenţe digitale au fost reprogramaţi pe 29 aprilie, iar de mâine profesorii vor reveni la ore.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite