Piteşti: Gheorghe Dinu a făcut înconjurul Europei cu sportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Gheorghe Dinu a făcut înconjurul Europei cu sportul
Piteşti: Gheorghe Dinu a făcut înconjurul Europei cu sportul

La 55 de ani, fostul campion la lupte greco-romane a colindat aproape toată Europe, cu cupa în mână.

Sportiv polivalent
Lui Gheorghe Dinu i-a plăcut sportul din copilărie, când juca fotbal sau handbal, pe maidane, ori în curtea şcolii. Nu s-a axat însă pe domeniul anume, ci a vrut să înveţe din fiecare competiţie puţin câte puţin.

 „Ca sportiv, am fost polivalent. Mi-a plăcut foarte tare fotbalul, astfel că până la 17 ani am apărat poarta echipei din Oraja, în campionatul judeţean de fotbal”, povesteşte Gheorghe Dinu. De sportul rege s-a lăsat însă prematur, într-un moment în care putea fi convocat la lotul naţional de juniori.

 „ Am abandonat fotbalul după un meci la Câmpulung. Apăram în poarta echipei locale, care activa în eşalonul trei valoric. În două meciuri am primit 7 goluri, din vina fundaşilor, care mă lăsau mereu singur cu adversarii. Asta m-a făcut să mă las de acest sport, cu toate că la acea vreme eram în vederile antrenorilor de la lotul naţional de juniori”, îşi aminteşte fostul sportiv polivalent, crescut pe malul Argeşului.


Cu handbalul, cel mai frumos trofeu
După fotbal, următoarea destinaţie pentru Gheorghe Dinu a fost handbalul, de care se leagă primul trofeul important câştigat.

 „Cea mai frumoasă amintire din cariera mea de sportiv am trăit-o pe când jucam handbal la echipa comunei Oarja. Aveam 20 de ani, când am câştigat Cupa Tineretului la Sate. Competiţia s-a disputat la Alexandria. Au fost 12 echipe participante, iar noi am luat locul I. A fost cel mai frumos moment al meu ca sportiv, pentru că la întoarcerea în Oarja am fost aşteptaţi de tot satul. Sătenii au făcut chetă şi am petrecut împreună până dimineaţa, când am plecat direct la serviciu”, spune Gheorghe Dinu.

 Acesta a fost trofeul de sufelet din cariera sa de sportiv, pentru că în palmaresul lui Gheorghe Dinu luptele greco- romane figurează la loc de cinste.


 "Am fost în 40 de ţări cu sportul"
La lupta la sol a concurat  pentru cluburile CSS Viitorul Piteşti, CSM Dacia Piteşti, AS Dacia Piteşti, Dinamo Bucureşti şi Lupte Club Dacia Piteşti, ieşind de nenumărate ori campion naţional, la categoria 90 de Kg. Cariera de sportiv a adandonat-o la vârsta de 28 de ani, când a rămas tot în domeniu, ca manager de club.

A fost mai întâi preşedinte la Lupte Club Dacia Piteşti, apoi Preşedinte la CSM Piteşti şi director adjunct la Direcţia de Sport Judeţeană Argeş. Actualmente, Gheorghe Dinu este directorul departamentului „Sportul pentru Toţi”, din cadrul Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Piteşti şi se poate mândri că a cucerit toată Europa cu succesele repurtate ca sportiv sau ca manager de club.

 „Am fost cu sportul în peste 40 de ţări. În Europa, doar în Albania şi Portugalia nu am fost. Cel mai mult mi-a plăcut la Rio de Janeiro, când am fost în 1999 cu secţia de Kaiac- canoe de la CSM Piteşti. Este un loc păzit de Dumnezeu, unde oamenii dansează pe străzi, de dimineaţa până seara.”, conchide Gheorghe Dinu.

Întrebări şi răspunsuri


Care este cel mai valoros sportiv cu care aţi colaborat la cluburile pe care le-aţi condus?


Sunt foarte mulţi sportivi valoroşi pe care i-am cunoscut şi cu care am lucrat de-a lungul anilor. Ca rezultate, înotătoarea Beatrice Câşlaru, medaliată cu aur la Olimpiada de la Sidney din 2000, pot spune că ocupă prima poziţie. Dar, mai sunt şi alţii, cum ar fi înotătorul Ştefan Gherghel, sau luptătorii Ion Dulică şi Mihai Boţilă, care sunt medaliaţi la competiţiile internaţionale la care au luat parte.

Care este cea mai acută problemă a sportului argeşean?


Lipsa locurilor de muncă pentru sportivii de performanţă. Asta este marea problemă. Descoperi un talent, îl creşti, iar când face saltul la seniori trebuie să-i dai drumul pentru că nu ai unde în Argeş să-i asiguri un loc de muncă. Aşa cum s-a întâmplat cu Beatrice Câşlaru, care a plecat la Dinamo Bucureşti, după ce şi-a încheiat junioratul la Piteşti.

Ce-i place
„ În timpul liber, cel mai mult îmi place să mă ocupă de treburile gospodăreşti. Tund gazonul din faţa casei, gardul viu, curăţ pomii din grădină, ud florile... Uneori, intru şi în bucătărie, însă ca bucătar necalificat”, afimă fostul sportiv piteştean

 Ce nu-i place
„ Nu-mi plac mincinoşii şi pe cei care nu spun verde în faţă ce au de spus. Spre exemplu, dacă cineva ar veni la mine şi mi-ar spune că nu mă înghite, pe moment m-aş supăra. Dar, pentru că mi-a spus în faţă, l-aş respecta toată viaţa”, spune Gheorghe Dinu.

 
Profil: Gheorghe Dinu
Născut: 18 martie 1954 (Piteşti)
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti
Experienţă: manager sportiv
Familie: căsătorit, un copil

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite