George Rotaru vrea să repună stema pe drapelul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autor a 12 cărţi, inventator şi istoric, George Rotaru consideră că fără stemă pe steag, România nu este un stat unitar.

Dacă vrei să vorbeşti despre George Rotaru, nu ştii de unde să începi. Bărbatul face atâtea lucruri, încât ai putea crede că şi noaptea lucrează la ceva. George Rotaru se poate lăuda că este autorul a 12 cărţi şi patru publicaţii, inventator, inovator brevetat la OSIM, dar şi istoric şi cercetător. Bărbatul a pictat biserici, a inventat utilaje agricole cu tracţiune animală, a studiat drapelul României şi este patronul unei tipografii şi a două edituri.


Inventatorul a studiat încă din liceu designul interior şi a îmbinat aceste cunoştiinţe cu istoria. A inventat mai multe tehnici de scriere: serigrafia şi aerografia, folosite astăzi la imprimarea diverselor obiecte precum tricpuri sau agende.  A îmbinat pasiunea pentru design cu istoria şi a dat astfel naştere celei mai volumioase cărţi.


“Designul l-am folosit foarte mult în istorie. Am realizat cea mai mare carte din România ca volum. Este vorba de o carte tip atlas, <<Istoria Românilor. Atlas istoric>>. Toată istoria este în imagini, hărţi şi în culoare. Am folosit tehnicile inventate de mine. Dimensiunea este de 1,4 m pe 100 cm, grosimea de 20 cm, iar greutatea de 150 kg. “, povesteşte autorul.


 La această lucrare de amploare se mai adaugă încă 11 cărţi şi 4 publicaţii în domeniul designului şi al istoriei,precum “Arta interiorului şi estetica formelor industriale ”, “Carta oamenilor de afaceri”,  “Codul Rotarian”,  “Însemnele României şi Naţiunilor Europene”, “ Antonescu, Hitler, Stalin”, “Analele de Istorie” şi multe altele.


George Rotaru este şi autorul Calendarului Perpetuu Universal Sincron Grego- Rotarian. Pe cât este de complicată denumirea, pe atât de compexe sunt şi funcţiile sale. “Prin acesta se trece de la calendarul gregorian la calendarul rotarian. Anul începe lunea şi se termină duminica, luna începe lunea şi se termină duminica şi tot aşa. “, spune inventatorul.

Practic acest calendar este capabil să spună cu exactitate în ce zi a pică o dată anume. În afară de toate aceste lucruri, George Rotaru este pasionat şi de vexicologie, ştiinţa care studiază drapelele. Acesta a analizat toate schimbările suferit de steagul României din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. 


“Istoria drapelului este una dintre cele mai importante din cadrul ştiinţelor auxiliare ale istoriei, vexilologia. România are cel mai interesant drapel. De-a lungul istoriei a suferit o serie de modificări şi a evoluat, respectând cu stricteţe perioadele şi evenimentele istorice. Eu am 24 de drapele, dar ele sunt mai multe. Acestea sunt esenţiale, începând de la stindardul dacic şi până la drapelul de astăzi.”, mărturiseşte istoricul.


Spiritul patriotic al inventatorului este atât de puternic,  încât acesta face toate demersurile necesare pentru a reintroduce stem ape drapelul ţării.
“Niciun drapel, fără componenta esenţială heraldică, stema, nu are valoare. Statul român se aseamănă cu statul Ciad la ora actuală. Cele care nu au stemă pe drapel sunt acceptate de ONU numai şi numai prin înţelegere cu toate statele. Stema simbolizează statul unitar român, independent şi indivizibil, cum este prevăzut în Constituţie. Pe stemă se află acvila şi un scut, împărţit în cartiere, simbolul unor provincii. O dată acestea înlăturate, se interpretează şi destrămarea statului respectiv.”, argumentează George Rotaru.


Bărbatul lucrează în continuare la alte invenţii. Printre acestea se numără tabla, mapa şi caietul interactiv cu memprie, toate bazate pe codul rotarian şi foarte utile pentru elevi.

Profil:
Născut:
16 iunie 1949, localitatea Dănicei,  judeţul Vâlcea
Studii: Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Râmnicu Vâlcea, secţia Arta Interiorului şi Estetica Formelor Interioare, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti
Experienţă profesională: Are 40 de ani de carieră în domeniul istoriei, artelor şi politicii. A lucrat 8 ani ca director şi şef de secţie în cadrul unor societăţi în domeniul artei interiorului şi estetica formelor interioare, design industrial, arhitectural, serigrafie şi proiectare, dar a fost şi primar timp de 8 ani în comuna sa natală, Dănicei.
Familie: Căsătorit cu Elena, de profesie medic. Împreună au un fiu care le-a dăruit un nepot.

Ce-i place: Îmi place foarte mult să călătoresc, îmi place istoria şi tot ce e legat de ea, să citesc, să studiez aprofundat orice. Am călătorit în toată lumea, dar în România cel mai mult.
Ce nu-i place: Nu-mi plac cei care nu iubesc adevărul istoric, cei care iubesc prea mult banul şi îi domină partea materială. Nu respectă inteligenţa, onestitatea, cultura, civilizaţia. Nu agreez persoanele care nu acceptă să sprijine două categorii esenţiale ale vieţii: tinereţea şi senectutea. Tinerii şi bătrânii sunt valorile care fac cumultul raţional şi esenţa fiinţei umane.


Întrebări şi răspunsuri:
Cum aţi ajuns din Vâlcea la Piteşti?
G.R.
: Soţia mea care este medic a fost detaşată prin concurs la Piteşti şi aşa am ajuns în acest oraş. Locuim şi în Vâlcea şi în Piteşti şi fac naveta din două în două zile la Râmnicu Vâlcea. Inima mea a rămas acolo pentru căa colo am copilărit.


Cât de mult călătoriţi?
G.R.
: Ca sî vă daţi seama o să vă povestesc o întâmplare. Acum opt ani, când s-a lansat autoturismul Dacia Solenza cei de la Uzină au oferit un premiu pentru şoferii care au parcurs cei mai mulţi kilometri cu o Dacie. Printre ei m-am numărat şi eu, am făcut trei milioane de kilometri numai cu Dacia şi apoi şi cu alte maşini.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite