Piteşti:La aerodromul din Geamăna înveţi să pilotezi avionul gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:La aerodromul din Geamăna înveţi să pilotezi avionul gratuit
Piteşti:La aerodromul din Geamăna înveţi să pilotezi avionul gratuit

Pasionaţii de zbor din Piteşti, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 22 de ani, befeficiază de gratuitate la cursurile teoretice de pilotaj.

Aeromdromul Geamănă este locul unde poţi învăţa să pilotezi avionul gratuit. Situat la câţiva km de Piteşti, aerodromul dispune de un avion pentru obţinerea licenţei de pilot particupar, trei planoare cu dublă comandă pentru instruirea cursanţilor şi două planoare cu simplă comandă pentru cei care vor să se perfecţioneze în arta zborului.

Cursurile pentru cei care vor să piloteze avionul sau planorul, sau pentru cei care vor să facă salturi cu paraşuta au loc o dată pe an. Înscrierile pentru noua stagiune de pilotaj, la care au acces atât bărbaţi cât şi femei, vor începe în decembrie şi se vor încheia la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor.

Cursurile teoretice,  perdate de instructori specializaţi de la Aeroclubul „Hendri Coandă” din Piteşti, ţin trei luni, din ianuarie şi până în martie, şi se vor termina cu examenul pentru obţinere unui atestat care îţi conferă dreptul să urmezi cursurile practice de mânuire a avionului sau planorului.


50 de cursanţi anual
În medie, cam 50 de candidaţi participă anual la astfel de cursuri, iar procentul de promovabilitate este destul de scăzut, pentru că examenul final este destul de sever.

”Anul trecut am avut 50 de cursanţi. La final doar 12 au obţinut atestatul teoretic pentru pilotaj. Examenul este riguros, pentru că e crimă să laşi un cursant nefamiliarizat cu ceea ce înseamnă pilotajul  să urce în avion”, spune Adrian Oprea, comandantul Aeroclubului „Henri Coandă”.

Marea majoritatea a celor care vin la înscrieri sunt tineri cu vârsta de până la 22 de ani, limita maximă până la care operează gartuitatea subvenţioantă de la bugetul de stat.

„ Cei care au vârsta curpinsă între 16 şi 22 de ani beneficiază de gratuitate din partea statului la înscrierea pentru cursurile teoretice”, precizează comandantul Adrian Oprea. Pentru cei sunt trecuţi de 22 de ani, taxa pentru cele trei luni de instruire teoretică, în care învaţă noţiuni de navigaţie, de aerodinamică de cunoastere a aeronavei, costă 450 de euro.

După examenul teoretic, cei declaraţi admişi mai au de parcurs doi paşi până la obţinerea brevetului de pilot particular.

Primul este examenul medical, care se aseamnă că cei pentru obţinerea permisului auto, constând în examinarea oftalmologică, controale amănunţite la inimă şi plămâni. Urmează apoi  cursurile parctice, care durează un an.

 
Brevetele au recunoaştere internaţională
Brevetele eliberate la finalul cursurilor practice de pilotaj au recunoaştere internaţională. „ Cei care intră în posesiea unui astfel de brevet, pot pilota un avion particupar sau un planor oricunde în lume”, afirmă Florin Covac, unul din intructorii de la Aeroclbul „Henri Coandă”.

Cât priveşte senzaţia primului zbor la bordul unui avion în timpul pregătirii practice, este ceva unic.

„ Nu ai cum să uiţi primul curs practic de pilotaj. Trăieşti totul la intensitate maximă de când urci, până cobori din avion. În timpul zborului, simţi pur şi simplu că pluteşti. Lumea se vede altfel de la înălţime”, spune Sorin (21 de ani).

Tânărul se numără printre cei 12 candidaţi admişi la ultimul examen teoretic de pilotaj iar luna viitoare va intra în posesia brevetului de pilot particular. „Mi-am dorit de mic să zbor, iar acum sunt foarte aproape să-mi indeplinesc visul”, conchide Sorin.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite