Gara din Piteşti – hotel pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii străzii dorm adesea în sala de aşteptare din gară
Oamenii străzii dorm adesea în sala de aşteptare din gară

Aurolacii dorm pe băncuţele din sala de aşteptare. Călătorii care trec prin gara din Piteşti sunt nevoiţi să aştepte trenul în frig întrucât sala de aşteptare a devenit adăpost pentru oamenii străzii care dorm aici în zilele geroase.

Oamenii străzii din Piteşti îndură cu greu frigul din ultimele zile. Dacă unii se adăpostesc prin canale sau construcţii părăsite, alţii au transformat gara din oraş în hotel. Ziua, când se deschide sala de aşteptări, aceştia se instalează aici cu bagaje şi transformă băncuţele în pat, dormind liniştiţi.


Constantina Chelu are 61 de ani şi este din comuna Răscăieţi, judeţul Dâmboviţa. A rămas fără un acoperiş deasupra capului în anul 1992, după ce i-a murit soţul, iar soacra sa a vândut casa, fiind nevoită să se mute la sora ei. După ce a rămas fără un serviciu, a început să facă naveta în alte comune, cu trenul pentru a munci cu ziua. “Am lucrat 16 ani la Ţesătoria în Colentina. Acum muncesc şi eu pe unde pot, cu ziua. Am tăiat la vii la Ştefăneşti, dar acum cu frigul ăsta şi ninsoarea n-am mai lucrat şi am venit aici să mă adăpostesc. Mi-e frig de mă dor şi unghiile. Mai zice poliţia câte ceva că stăm aici, plecăm şi ne întoarcem apoi.”, povesteşte femeia în timp ce îşi fabrică o ţigară din tutun mărunţit şi o foaie de hârtie.


Alături de femeie, încă trei bărbaţi îşi fac veacul în sala de aşteptare. Dorm adânc, îmbrăcaţi cu haine groase. După câteva ore de somn, aceştia se trezesc şi pleacă la cerşit, prin gară sau prin oraş, apelând la mila trecătorilor. Mulţi dintre ei nu sunt din localitate şi iau adesea trenul la întâmplare. Ajung într-un oraş unde reuşesc să câştige ceva bănuţi şi rămân acolo.


“Mai bine aştept în frig decât în sală cu aurolacii”

Călătorii sunt deranjaţi de prezenţa lor şi de multe ori preferă să aştepte trenul în frig decât să intre în sala de aşteptare. “Când au fost nopţile alea geroase am acceptat să stea acolo, dar crează un discomfort călătorilor. Unii dintre aceşti oameni sunt neîngrijiţi, nespălaţi, bolnavi şi nu pot să stea alături de călători, motiv pentru care am decis să închidem sala de aşteptare pe timpul nopţii şi să permitem doar accesul călătorilor cu legitimaţie.”, ne-a declarat comisarul Ion Mostoghiu, adjunctul şefului Serviciului Poliţia Transporturilor Argeş.


Călătorii care plătesc biletul de tren au pretenţia să li se asigure condiţii omeneşti în gări. “Dacă tot dau banii pe bilet, ar putea să păstreze o gară curată şi să nu-i mai lase pe oamenii străzii să doarmă în sala de aşteptare. Mai bine aştept în frig, decât în sală cu aurolacii, unde nici nu poţi să stai de miros!”, a declarat enervată o pasageră.

8 persoane stau în zona gării
Poliţia are în evidenţă mai multe persoane fără adăpost care trăiesc în jurul Gării Piteşti. “Persoane fără adăpost există 8 în evidenţele poliţiei şi stau prin gară, trenuri nefolosite sau prin alte zone din preajma gării. Se adăpostesc în aceste locaţii când e frig. Poliţia face cercetări pentru a vedea dacă fac parte din reţele organizate.”, a declarat subinspectorul Robert Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Poliţia are chiar un program în desfăşurare, “Din nou acasă”, iar persoanele din alte localităţi care sunt găsite la cerşit în Argeş sunt îndrumate spre localităţile de domiciliu. De multe ori însă, acestea se întorc aici cu primul tren.

Oamenii străzii din Piteşti vor avea în curând un loc unde să se adăpostească pe timp de noapte. Un astfel de adăpost se va construi în cartierul Nord. Acesta va fi amplasat în extinderea punctului termic 204. Autorităţile locale susţin că în curând va începe construcţia clădirii, întrucât licitaţia a fost deja organizată, fiind câştigată de firma Argif Proiect SRL. Valoarea investiţiei se ridică la 270.000 de lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite