Pitesti: Finala Cupei României la GO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că este cel mai vechi joc din lume, jocul de Go nu a fost un sport tocmai mediatizat. Premiile au fost însă consistente iar finalistul va merge la turneul mondial din Coreea de Sud.

Federaţia Română de Go, în colaborare cu Centrul Cultural Piteşti, Direcţia judeţeană de  Sport şi Clubul Sportiv de Go Meijin Piteşti a găzduit cea de-a 19-a editie a Finalei Cupei României la Go.  Competiţia s-a desfăşurat la "Casa de Cultura a Studentului" Pitesti în perioada 5-7 iunie 2009. La această finală au fost prezenţi cei mai puternici 16 jucători din Baia Mare, Bistriţa, Brăila, Piteşti, Suceava, Bucureşti, Braşov şi Vatra Dornei.

Cel mai vechi joc din lume
„Jocul de Go este cunoscut ca cel mai vechi joc din lume. Se ştie că se juca în China Antică, acum 4000 de ani. Pot spune că încă nu s-au inventat programe foarte performante pentru calculator, încât să pună probleme unui jucător experimentat de Go, aşa cum la şah, calculatorul poate juca la nivel de campion mondial. Acest joc este unul de gândire şi strategie. Se joacă în doi şi scopul jocului este să cucereşti tabla cu piesele tale, jucând alternativ.”, spune Mirel Florescu, unul dintre organizatori.

Câştigătorul turneului este şi campion european
Câştigătorul acestui turneu este Cătălin Ţăranu din Vatra Donei, cel mai de temut adversar, campion european în mai multe rânduri. „ A fost un concurs foarte greu şi disputat, ţinând cont că au participat cei mai buni jucători din toată ţara. Tactica  şi experienţa m-au ajutat foarte mult pentru a câştiga acest turneu”, a declarat finalistul Cătălin Ţăranu.El va reprezenta România la KPMC International Amateur Baduk Champs 2009, ce va avea loc în Coreea de Sud.

Cel mai tânăr paticipant are 9 ani
     Au avut drept de participare toţi jucătorii între 3 şi 7 dan, cărora li s-au adăugat jucătorii calificaţi din semifinalele care s-au desfăşurat la nivel local. Cel mai tânăr jucător care a participat la această competiţie se numeşte Darius Dobraniş din Bistriţa, având doar 9 ani. Taxa de participare a fost  de 25 lei pentru seniori si 15 lei pentru elevi si studenti. S-au jucat 6 runde în sistem elveţian, cu timp de gândire 75 min/30 secunde byo-yomi, komi 6.5 puncte. Locul I a fost premiat cu 400 lei, locul II cu 300 lei şi pentru locul III  s-au acordat  200 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite