Fostul SRI-st, Gabriel Vîlcu, arestat pentru spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Mihai Gabriel Vîlcu şi Paul Sorin Costescu
Mihai Gabriel Vîlcu şi Paul Sorin Costescu

Fiul acţionarului de la Muntenia va petrece 29 de zile după gratii. Alături de el a fost arestat şi Paul Sorin Costescu, unul dintre administratorii firmei Stipex Ag Prest, prin care erau spălaţi banii.


Magistraţii Tribunalului Argeş au admis ieri propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-i aresta pentru 29 de zile pe Mihai Gabriel Vîlcu şi Paul Sorin Costescu, sub acuzaţia de  evaziune fiscală, spălarea banilor, instigare la fals în înscrisuri şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.


Avocaţii celor doi au depus imediat recurs la decizia judecătorilor, urmând ca acesta să fie judecat în următoarele zile. Cu toate acestea, apărătorul fiului acţionarului de la Muntenia Turism SA nu a dorit să facă nicio declaraţie pe marginea cazului în care este implicat clientul său.


“Chiar nu as vrea să vorbesc despre cazul Vâlcu. Mai mult le permite legea celor de la Parchet să vorbească, decât mie,” a declarat Radu Perianu, avocatul lui Gabriel Vîlcu. 


Tecuceanu, condamnat în alt caz
Vîlcu a mai tras după sine în acest dosar alte două persoane, Cornel Nicolae Dumitrache şi Stelian Tecuceanu, administratori ai aceleiaşi firme fantomă, Stipex AG Prest. Stelian Tecuceanu a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung la trei ani de închisoare pentru înşelăciune într-un dosar în care parte civilă este banca Raiffeisen, iar Curtea de Apel Piteşti i-a respins recursul pe 3 mai, declarând sentinţa definitivă. Acesta a fost arestat şi încarcerat la Penitenciarul Colibaşi.


Cei patru s-au asociat între anii 2008 şi 2009 pentru a frauda bugetul statului, folosindu-se de firma Stipex Prest Ag. Sub coordonarea lui Gabriel Vîlcu aceştia ar fi cumpărat bunuri de la firme din Bulgaria, Ungaria, dar şi din ţară, însă nu au înregistrat şi declarat aceste operaţiuni comerciale. Pentru a justifica vânzarea produselor pe piaţa internă le declarau apoi ca fiind achiziţi interne de mărfuri de la firme-fantomă. Au reuşit să prejudicieze astfel statul cu peste 7 milioane de lei, reprezentând neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit.


Afaceri cu zahăr, cereale şi bitum
Se pare că în total ar fi vorba de cinci firme-fantomă prin care Gabriel Vîlcu spăla banii, anchetatorii suspectând că ar fi vorba de tranzacţii cu zahăr, cereale şi chiar bitum. Firma lui Vîlcu, VGM Exclusive Srl, făcea afaceri şi cu Puy Trading, societate deţinută de socrul său, Florin Dumitriu.


“Sub falsa motivaţie de „achiziţie de cereale” ori „materii prime sau materiale”, învinuiţii Dumitrache Cornel Nicolae şi Tecuceanu Stelian şi-au însuşit, în mod nejustificat, din conturile bancare ale societăţii SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti suma totală de 8.285.741 lei, ulterior banii fiind remişi inculpaţilor Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin”, se arată în comunicatul DNA.


Firma VGM Exclusive a fost radiată din Argeş şi şi-a mutat sediul în Bucureşti, anul trecut. Conform bilanţului depus în anul 2007 la Registrul Comerţului, firma care avea doar 2 angajaţi a avut o cifră de afaceri netă de 7.979.441 lei şi un profit de 21. 453 lei. În 2008 numărul angajaţilor a crescut la 5, iar cifra de afaceri la 13.764.835 lei şi profitul a fost de 30.744 lei. Anul 2009 a adus aceleiaşi firme un profit de 113.800 lei şi o cifră de afaceri 19.235.279 de lei.


Firma Stipex Ag Prest figurează la Registrul Comerţului ca fiind sub incidenţa legii insolvenţei şi având sediul expirat.


Cine este Ion Vîlcu
Ion Vîlcu este acţionar al firmei Turism Muntenia SA, cea care deţine cel mai important şi cunoscut hotel din Argeş, Hotelul Muntenia. Ion Vîlcu este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii şi a devenit cunoscut după scandalul cu Nicolae Ivănescu pentru acţiunile firmei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite