Un fost ofiţer SRI a fost reţinut după ce a împuşcat trei capre negre în Făgăraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După finalizarea anchetei, cele trei capre negre vor fi valorificate de Direcţia Silvică
După finalizarea anchetei, cele trei capre negre vor fi valorificate de Direcţia Silvică

Trei capre negre. Este trofeul cu care se mândreşte un braconier şi pentru care va trebui să suporte consecinţele legale. Braconierul, până nu demult şef al sereiştilor argeşeni, a fost prins de poliţişti sâmbătă seara, în timp ce tranşa caprele pe care le vânase fără să aibă autorizaţie.

Pasiunea pentru vânătoare a unui fost ofiţer SRI s-a transformat, sâmbătă, în nebunie curată. Nicolae Dina (55 de ani), din Curtea de Argeş,  a plecat pe munte hotărât să se întoarcă doar cu un trofeu care să merite efortul, aşa că s-a apucat să împuşte fiecare capră neagră care i-a ieşit în cale. Nu mai puţin de trei animale ocrotite de lege au fost ucise de braconier. Salvamontiştii argeşeni, care l-au văzut pe vânător şi au auzit focurile de armă, au chemat imediat poliţiştii.

Prins când tranşa caprele negre

Oamenii legii au ajuns în zona cabanei Capra şi au reuşit să-l prindă pe braconier exact când acesta, satisfăcut de isprava făcută, îşi tranşa „trofeele”. Poliţiştii i-au cerut bărbatului să prezinte autorizaţia, însă aceasta lipsea cu desăvârşire, motiv pentru care fostul şef al sereiştilor argeşeni a fost condus la sediul IPJ, unde şi-a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică.

image

„Am autorizaţie”, a susţinut sus şi tare braconierul, care a fost imediat contrazis de oamenii legii.

„În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj şi uz de armă de vânătoare fără drept, bărbatul fiind introdus în arest pe bază de ordonanţă”, a spus agent Laura Folea, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

Nicolae Dina a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă la Judecătoria Curtea de Argeş, care nu şi-a însuşit propunerea de arestare preventivă şi a dispus măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 29 zile.

Pentru fapta sa, fostul ofiţer SRI riscă închisoarea de la trei la şapte ani sau amendă de până la 25 000 de lei. Cele trei capre negre au fost predate Ocolului Silvic Vidraru, paguba fiind estimată la 24 000 de euro.

“Un record absolut”

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş au declarat că nu s-au mai confruntat până acum cu un asemenea caz.

“Este un record absolut, o performanţă extraordinară să împuşti atâtea capre negre în câteva ore.  Nu s-au împuşcat atâtea nici în cadrul unei vânători autorizate. Braconierul a utilizat o carabină cu lunetă, dar nu avea autorizaţie. E o infracţiune clară”, a declarat Ion Dobrinoiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

După finalizarea anchetei, cele trei capre negre vor fi valorificate, respectiv carnea lor va fi dată unei firme cu care direcţia are contract, iar trofeele (craniile şi coarnele) vor fi expuse pe panopliile unor cabane din judeţ.

La ora actuală, în judeţ există peste 500 de exemplare de capre negre, cele mai multe din munţii Făgăraş. Acest lucru se datorează faptului că versantul din judeţul nostru al Munţilor Făgăraş este mai luminos, spun specialiştii, în comparaţie cu cel din Sibiu şi Braşov. Dată fiind înmulţirea controlată a caprelor negre, pot fi împuşcate în acest sezon, bineînţeles cu aprobările de rigoare, 24 de capre negre.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite